Far Breton

Far Breton is een typisch Bretoens dessert. Nog niet zolang geleden maakte Jeroen Meus dit klaar in zijn programma Dagelijkse Kost. In de namiddag verscheen er al een berichtje op Facebook, en geloof het of niet maar tegen dat het programma van start ging stond mijn Far Breton al klaar in de keuken. Alle ingrediĆ«nten had ik in huis en het receptje zelf is helemaal niet moeilijk te maken. Bovendien had ik het recept ook nog in een ander kookboekje staan van lang geleden 'Desserten van La Maison Blanche aux Volets bleus'. Ik gebruikte mijn laatste klutskes cognac en armagnac samen om de pruimen in te weken. De laatste tijd probeer ik heel mooie foto's te maken, bij deze heb ik het wat laten afweten, het moest vlug gaan en ik was niet echt van plan om dit op mijn blogje te plaatsen, maar aangezien er momenteel wat weinig d.i.y. is, laat ik jullie toch meegenieten van wat extra receptjes, zeker als deze lekker zijn en vlug klaar te maken! 


Ingrediƫnten:
- 1 dl armagnac
- 250 g gedroogde pruimen
- 5 dl melk
- 1 vanillestok
- 150 g bloem
- 1 el extra bloem om de taartvorm te bestrooien
- 80g kristalsuiker
- snuifje zout
- 5 eieren
- boter
- bloemsuiker
 
- vorm 28 cm.
 
Werkwijze:
Week de pruimen in de armagnac. Verwarm de oven voor op 185°C. Verwarm de melk tot lauwe temperatuur en voeg de zaadjes en de vanillestok toe. Klop de eieren los, voeg een snuifje zout toe en de suiker en meng er vervolgens de bloem onder tot een glad beslag. Boter een bakvorm in met gesmolten boter en bestuif met de el. bloem. Haal de vanillestok uit de melk en giet dit mengsel vervolgens bij het beslag. Leg de gemarineerde pruimen op de bodem van de bakvorm. Giet het beslag erover. Schuif in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 35 minuten. Zet de oven uit. Laat de Far afkoelen in de oven. Serveer als hij nog lauw is, koud kan ook, met extra bloemsuiker.
 
Bron: Dagelijkse Kost

Reacties