Galette met witloof, roquefort en peer

Dit receptje heb ik zelf uit de losse mouw geschud. Kennen jullie dit ook, al die kookboeken, en soms eens niet weten wat te maken? Kijken wat er nog in de koelkast ligt en hopla, een nieuw receptje is geboren. Witloof is bovendien kostbaar Belgisch erfgoed. 


Ingrediënten :

- 4 stronkjes witloof
- honing
- 3 tal takjes tijm
- 1 ui
- 2 peren
- roquefort naar keuze
- enkele nootjes 
- kruimeldeeg
- boter
- melk of losgeklopt ei
 
Werkwijze:
Snij het witloof in grove stukken en stoof wat aan in boter. Voeg wel wat honing toe. Zet opzij. Snij de ui in fijne ringen en voeg hier de afgeritste tijm aan toe. Stoof dit aan in wat boter. Zet opzij. Snij 2 peren in kleine stukken, eventueel hoef je ze niet te schillen. Verwarm de oven voor op 180°C. Rol je kruimeldeeg uit en plaats met het bakpapier op een ovenschaal.  Plaats als eerste de gestoofde ui op je deeg, maar laat een 5 cm rondom rond onbedekt. Vervolgens voeg je hierop het witloof. Verkruimel er nadien naar eigen smaak de roquefort over. Leg hier dan de stukjes peer op. Strooi hierover nog wat fijngemaakte nootjes. Vouw nu de onbewerkte rand naar het midden toe. Bestrijk met wat melk of losgeklopt ei. Plaats in de voorverwarmde oven en bak ongeveer een 35 minuten. Dien op met een slaatje. Smakelijk!

Reacties

  1. En of ik dat gevoel ken, een kast (en nog wat extra 🙈) vol kookboeken en geen, maar dan ook geen enkel idee wat klaar te maken. De Tafelfeeblog inroepen als reddingsboei dan maar. En wat bleek? Ik had kruimeldeeg, een rest witloof en wat peren in de ijskast liggen. Ajuin behoort tot de standaard voorraad in de keuken. Roquefort was er niet maar ik dacht dat wat schapenkaas een waardig alternatief kon zijn. En jawel hoor, dit is wat Donna Hay ‘a fast, fresh and simple’ gerechtje zou noemen. En plak er ‘easy’ ook maar tegenaan. En als zelfs manlief zegt dat het lekker is ...dan is dat gewoon zo. Bedankt voor de inspiratie!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten