Rundsstoofvlees met tomaten en kaneel

Men kan niet echt spreken van winter, maar eerder van een langdurige herfst. Voor mij heeft het al genoeg gestormd en geregend, het mag ophouden. Ik heb echt veel liever dat het koud is en zelfs eens wat sneeuwt. Elk zijn meug. Bij dit weer passen dan heel goed stoofpotjes. Onlangs maakte ik dit eenpansgerecht Oosterse stijl. Kaneel en tomaten doen toch wel wat Oosters aan, vinden jullie dit ook?  Ik gebruikte als rode wijn een Gigondas, gezien deze ideaal was als begeleidend wijntje.



Ingrediƫnten:
- 1,2 kg runderstoofvlees
- 1 kg tomaten, ik verving dit door een grote doos Elvea gepelde tomatenstukjes
- 1 grote ui
- 1 grote wortel
- 2 teentjes knoflook
- peterselie
- zeste van 1 bio appelsien
- 1 takje tijm
- 20 cl rode wijn
- 20 cl runderbouillon
- 1 kaneelstok
- olijfolie
- peper en zout

Werkwijze:
Doe 2 lepels olijfolie in een braadpan en bak het vlees aan. Schep uit de kom. Snij de ui in fijne ringen. Schraap de wortel en doe deze in fijne schijven. Doe twee lepels olijfolie in de kookpot. Voeg de wortel en de ui in de kookpot en voeg de uitgeperste knoflook eraan toe. Stoof ongeveer 4 minuten aan. Voeg de wijn toe en breng aan de kook terwijl je de aanbakresten los schraapt. Voeg opnieuw het vlees toe. Voeg de tomatenpulp toe. Vul aan met de bouillon, de zeste van de appelsien, de tijm en het kaneelstokje. Voeg zout en peper toe , dek af en laat ongeveer 2 tot 3 uur stoven op zacht vuur. Mocht het nodig zijn kan je altijd wat water of bouillon toevoegen tijdens de gaartijd.
Voor het serveren strooi je er nog wat peterselie over. Dien op met een gekookte patat of elleboogjespasta.

Bron: tijdschrift Cuisine et Vins de france

Reacties