Jungle taart

Zondag 9 februari werd Toineke al 1 jaar. Wat gaat de tijd toch super vlug! Die zondag werd hij ook gedoopt en was er nadien een klein feestje gepland. Je gelooft het misschien niet maar ik was vrijgesteld van traiteurdienst. Ik maakte ondertussen wel de decoratie zoals jullie al konden zien, en er was mij ook gevraagd of ik voor een taart wou zorgen. Een zoektocht op Pinterest leverde al wat inspiratie. Het zou een taart worden in het jungle thema. De basis werd onze chocoladetaart. Ditmaal vulde ik de taart met frambozen confituur en botercrème. Verder werkte ik de taart af met botercrème en ietwat ganache en gekarameliseerd popcorn. Tot slot nog wat jungle dieren erop en klaar was ons pronkstukje. Ze viel super in de smaak mag ik wel zeggen.

Ingrediënten:
Taart
- 450 g zelfrijzend bakmeel
- 375 g suiker
- 1 1/2 tl vanille extract
- 75 g cacaopoeder
- 2 tl baksoda, gezeefd
- 200 g zachte boter
- 250 ml melk of yoghurt
- 3 grote eieren
- 250 ml zeer hete koffie
- frambozen confituur
Botercrème
- 250 g zachte boter
- 250 g poedersuiker, gezeefd
- snuifje zout
- smaakstof naar keuze
Ganache
- 100 ml room
- 100 g pure chocolade, grofgehakt

Werkwijze:
Taart
Verwarm de oven voor op 160°C. Vet de zijkanten in van een ronde bakvorm van 30 cm doorsnede( of twee van 20 cm doorsnee) en leg bakpapier op de bodem. Ik gebruikte andere maten omdat ik de taart hoger en smaller wou hebben.
Doe alle ingrediënten, behalve de chocoladeganache en de frambozen, in een kom of keukenmachine en meng alles goed door elkaar tot de boter volledig is opgenomen.
Giet het mengsel in de voorbereide bakvorm(en) en strijk de bovenkant glad. Bak de cake een uur of tot een pen die in het midden wordt gestoken er schoon uitkomt. Laat de cake afkoelen in de bakvorm. Hij is ongeveer een week houdbaar in een afgesloten trommel in de koelkast. Zonder garnering kun je hem ook invriezen.
Ik snij de taart altijd horizontaal door en smeer er wat frambozen confituur op.
Voor onze gewone taart smeer je hem in met chocoladeganache en werk je hem verder af met verse frambozen. 
Botercrème
Doe de boter, poedersuiker, het zout en de smaakstof naar keuze in de mengkom van de keukenmachine en klop met de kneedhaak op lage snelheid tot ze goed vermengd zijn. Schakel de snelheid hoger en mix de botercrème tot hij licht en luchtig is.
Bewaar de botercrème als je hem niet direct nodig hebt in een goed afsluitbare doos in de koelkast en laat hem voor gebruik op kamertemperatuur komen. In de koelkast kun je deze botercrème 2 weken bewaren.
Ganache
Schenk de room in een middelgrote pan en verwarm tot net voor het kookpunt. Haal de pan van het vuur en voeg de chocolade toe. Laat 2 minuten staan en roe dan tot de chocolade volledig gesmolten is in de room. Klop vervolgens tot het een glad en glanzend mengsel is. Wanneer je begint met roeren, lijkt het misschien of de saus mislukt, maar maak je geen zorgen: het komt goed!
Wanneer je de ganache niet meteen gebruikt, kun je hem tot wel twee weken bewaren in een kan in de koelkast. Warm hem voor gebruik op in een pan op laag vuur of in de magnetron zodat de saus weer vloeibaar wordt.Reacties