Upside down appelcake met amaretti

Neen, in deze appelcake gaat geen drank, maar wel lekkere amaretti koekjes. Kleine krokante Italiaanse amandelkoekjes. Kleine smaakbommetjes. De amaretti wordt grof verkruimeld en gaat halverwege over het beslag. Zo zorgen ze voor het Italiaanse amandelaroma. Anders dan in het recept, voegde ik ook halverwege de cake wat extra fijn gesneden appeltjes toe. De appels dienden in schijfjes gesneden te worden, maar mijn dochter had er al één in stukjes gesneden, om deze niet te laten verloren gaan voegden we deze in het midden van het beslag toe, dit zorgde samen met de amaretti voor een fijne toets.


Ingrediënten:
- 225 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
- 250 g suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 4 eieren
- 50 ml karnemelk
- 235 g bloem
- 250 g handappels
- 75 g amaretti

- mixer
- bakpapier
- ingevette springvorm van 20 cm doorsnede

Werkwijze:
Verwarm de oven voor tot 160°C. Klop in de keukenmachine of met de mixer de boter met 225 g suiker en de vanillesuiker wit en luchtig. Klop een voor een de eieren door het boter-suikermengsel. Klop daarna de karnemelk erdoor. Zeef de bloem en klop 225 g bloem in kleine porties door het beslag. Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in partjes van 1 cm dik. Meng de resterende 25 g suiker en 10 g bloem.
Leg een vel bakpapier op de bodem en sluit de springvorm. Bestrooi de bodem met het suiker-bloemmengsel. Leg er de appelpartjes op. Schep de helft van het beslag op de appel. Verkruimel de amaretti grof boven het beslag - hier kan je eventueel nog wat stukjes appel extra toevoegen- en schep de rest van het beslag erop. Strijk glad.
Bak de cake in de voorverwarmde oven in ongeveer 1 uur en 15-20 minuten goudbruin en gaar. Laat de cake 5 minuten in de vorm afkoelen.
Verwijder de rand van de vorm. Leg een groot bord op de cake en keer ze samen. Verwijder nu ook het bakpapier en de bodem van de vorm voorzichtig. Laat de cake op een rooster verder afkoelen.
Indien je de cake in een grotere springvorm maakt, voorzie dan extra appels en verkort de baktijd met ongeveer een 10-15 minuten.

Bron: 'Appeltaart' Bij Janneke thuis door Janneke Philippi

Reacties