Rundsburger met roquefort, spinazie en walnoten

Onlangs had ik het genoegen om opnieuw een voordracht te kunnen bijwonen van Sofie Vanrafelghem. Misschien kennen sommigen onder jullie Sofie of hebben al over haar gehoord. Zij was onze eerste Belgische vrouwelijke bier sommelier, maar ondertussen doet ze al héél wat meer met onze Belgische Bieren en kennen ze Sofie zowel in binnen- als buitenland. Wie meer over haar wil te weten komen klikt best eens op haar pagina http://www.sofiesworld.be. Ze heeft ondertussen ook al wat boeken op haar naam staan, en één ervan kocht ik die avond. Ze signeerde hem en vertelde dat dit haar favoriete burger was. Ik beloofde haar toen om hem zeker eens te maken. Hij is echt super lekker en daarom deel ik hem ook met jullie. Het bijpassende bier is een Liefmans Goudenband !Ingrediënten:
- hamburgerbroodjes
- runderburger
- sweet sauce ( zie verder, zelf te maken)
- verse spinazieblaadjes
- roquefort
- gekonfijte uit ( zie verder, zelf te maken)
- walnoten

Werkwijze:

Gekonfijte ui
Voor de zelfgemaakte gekonfijte ui: bak drie grote uien langzaam met een beetje laurier en tijm, zodat de natuurlijke, zoete smaak ten volle wordt vrijgegeven. Voeg na een half uur drie eetlepels bruine suiker, drie eetlepels balsamicoazijn en 1 deciliter port of rode wijn toe. Laat ongeveer twintig minuten stoven op een zeer zacht vuur.

Sweet sauce
- 200 ml room
- 2 el ketchup
- 3 el mosterd
- 3 el honing
- 1 mespunt sambal oelek
- 1 chilipeper
Snij de chilipeper fijn. Voeg de honing en mosterd bij de room en proef of de combinatie mosterd en honing goed is. Voeg de ketchup, sambal oelek en de chilipeper toe. Laat inkoken tot de gewenste dikte is bereikt.

Opbouw:
Bak de hamburgers en rooster eventueel de hamburgerbroodjes. Plaats de onderste helft van het broodje op een bord. Smeer hier de sweet sauce over. Leg hierop enkele blaadjes verse spinazie. Plaats hier bovenop de hamburger. Voeg wat van de gekonfijte ui toe en strooi er wat stukjes walnoot bovenop. Eventueel kan je op de bovenste helft ook nog wat sweet sauce aan de binnenkant  van het broodje smeren. Plaats dit tenslotte erbovenop. Geniet ervan. Comfort food,  maar met sterallures. Zeker met het bijpassende biertje!

Bron: ' Beer en burgers'  door Jilles D'Hulster en Sofie Vanrafelghem
Reacties