Pompoenbrood & confituur

Wie mijn blog al een tijd leest weet dat ik indertijd bij onze kaasschotel een pompoenbrood serveerde. Jammer genoeg was er geen tijd om toen een foto te maken en bovendien was het binnen de kortste keren opgegeten. Dit is niet echt brood zoals wij brood kennen. Dit heeft meer iets weg van een cake, maar dan veel gezonder. Er gaat pompoenpuree in en havermoutmeel. Beetje zoals een bananenbrood. Dit brood bewaar je ook best maximum twee dagen. Je kan het eventueel wel in sneetjes invriezen. Met de rest van de pompoenpuree maakte ik alvast wat confituur.  Dus mochten jullie ook nog pompoen hebben liggen, maak dit eens en laat maar weten of jullie het konden appreciëren. Je kan het brood bovenaan bestrooien met wat pompoenpitjes en havermout.  Dit oogt ook mooi. Ik liet dit nu achterwege omdat ik het brood in mijn nieuwe pompoen bundt vorm bakte. Wanneer je héél goed naar de foto kijkt kan je er nog ietsie pietse van zien.
Ingrediënten:
- 275 g pompoenpuree
- 100 g havermoutmeel
- 50 g kokosolie of neutrale olie
- 4 eieren
- 1 tl vanille extract
- 80 g dadelsiroop
- 1,25 tl baking soda
- 1 tl nootmuskaat
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl kruidnagel
- 1/2 tl gemberpoeder
- flinke snuif zout

Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 180°C. 
Klop de eieren luchtig op. Voeg het zout, de dadelsiroop, de olie en vanille extract toe. Voeg de pompoenpuree toe. Mix alles goed.
Voeg de kruiden en het havermoutmeel alsook de baking soda toe. Doe alles in een bakvorm. Bak de cake ongeveer +/- 45 minuten. Kijk met een prikker of hij gaar is. Haal uit de oven en laat afkoelen.

Bron: www.carolabaktzoethoudertjes.nl

Van mijn restant pompoen maakte ik alvast wat confituur. Gezien ik geen confituursuiker in huis had, maakte ik de confituur met gewone suiker. Weeg de hoeveelheid puree af en doe met een identieke hoeveelheid suiker in een pot. Laat aan de kook komen en blijf roeren. Dit gaat wel heel vlug. Doe de warme confituur in propere glazen potten. Sluit af met een deksel en zet ze omgekeerd eventjes op hun kop. Zo blijven ze luchtdicht.

Reacties