Mini taartjes met citroencrème

Deze citroencrème gaat al jaren mee. Het is een basisrecept uit het boek van Jef Damme. Velen onder jullie zullen hem niet kennen, maar patisserie Damme uit de Nederkouter in Gent is jarenlang een begrip geweest in het Gentse. In 1989 werd de patisserie overgenomen door Piet Faveere, de naam werd behouden maar hij gaf een nieuwe toets aan het bestaand assortiment. Tot op heden bestaat de winkel nog steeds. Je kan deze citroencrème gewoon gebruiken of er wat opgeklopte room ondermengen, aan jullie de keuze. Wij gebruikten hem zuiver om kleine taartcups op te vullen. Deze taartcups zijn van het merk Pidy. Voor de babyborrels wou ik iets minder glaasjes, maar toch een aantal kleine dessertjes en zodoende kwam ik hierop uit.



Ingrediënten:
- 4 citroenen
- 4 eieren
- 200 g klontjessuiker
- 300 g boter

Werkwijze:
De citroenen wassen ( of liever gebruik onbespoten citroenen) en met suikerklontjes de buitenschil afraspen. Het citroensap, de geraspte schil, de suiker, de eieren en de boter samen laten opwarmen tot ca 85°C. Dit opwarmen dient te gebeuren onder voortdurend roeren, ten einde aanbranden te voorkomen. Uiteindelijk bekomt men een zalfachtige, tamelijk vaste crème, die ofwel zuiver wordt gebruikt, ofwel om er slagroom of botercrème mee op smaak te brengen.

Bron: ' Gebak en taarten' door Jef Damme

Reacties