Pompoentaart met pecannoten en kaneelroom

Deze periode van het jaar komt men overal recepten met pompoen tegen. Hoe zou dat komen? Grapje hé. In het voorjaar had ik aan Woutje een klein plantje meegegeven en gezegd dat daar courgettes gingen aankomen. Groot was hun verwondering toen bleek dat het pompoenen waren. Blijkbaar had iemand het stekje verkeerd terug geplaatst. Maar soit, pompoenen waren het dus, en zo giants. Mijn zoon verdeelde hem in diverse stukken en er kwam een stuk mijn kant op. Ik maakte er dus deze taart mee en ook een pompoensiroop. Een alternatief van agave siroop om op de muesli of de granola te gieten. Ik laat jullie bij gelegenheid nog eens dit receptje na op onze blog. Maar vandaag dus een pompoentaart.


Ingrediënten:
- 1 pompoen, 800 g vruchtvlees
- 1 ei
- 200 g rietsuiker
- 2 tl kaneel
- 1 tl nootmuskaat
- 2 z vanillesuiker
- 250 ml melk
- 1 bio citroen
- bloem (om de bakvorm in te vetten)
- boter ( idem)
- 1 rol kruimeldeeg

Werkwijze:
Verwarm de oven op 200°C. Bekleed een bakplaat met papier. Snij de pompoen in parten. Verdeel over de bakplaat en rooster 40 minuten in de oven. Schraap het vlees uit de schil en pureer tot een gladde substantie.
Bekleed de bodem van de taartvorm met het kruimeldeeg. Ik gebruik altijd het bijhorende bakpapier, zo moet ik de vorm niet extra boteren en bebloemen. Prik gaatjes in de bodem. Leg een vel bakpapier op het deeg en vul met bakbonen of rijst. Bak in de oven voor ongeveer 20 minuten, haal het papier en de bakbonen eraf.
Verlaag de oventemperatuur tot 170°C.
Meng de pompoenpuree, ei, rietsuiker, kaneel, nootmuskaat, vanillesuiker en melk tot een gladde goed gemengde vulling. Eventueel kan je de schil van de citroen raspen en toevoegen, of enkel het sap van een halve citroen.
Schep de vulling in de taartvorm en bak ongeveer een 80 minuten in de oven.
Laat de taart helemaal afkoelen.
Garneer met pecannoten en licht opgeklopte room met wat kaneel erin.

Reacties