Dadelgebakjes met gember en gezouten karamelsaus

Dit is zo zo zo lekker!!! Deze dadelgebakjes heten niet voor niets 'sticky toffee pudding': ze zijn zoet, rijkelijk en kleverig dankzij de karamelsaus waarmee ze vlak voor het serveren overgoten worden. Geef er eventueel licht opgeklopte room of bananenijs bij. Ik wou al zo lang eens bakken met dadels, maar het kwam er maar niet van. Tot zaterdag, met op de achtergrond de liedjes van voormalige Eurovisie song deelnames, ging het maken van deze cakejes eens zo vlug. Dit was jeugdsentiment van de bovenste plank. Ingrediƫnten:
- 50 g zachte boter
- 125 g lichtbruine suiker
- 2 eieren
- 2 el golden syrup (ik gebruikte honing)
- 1/2 tl gemalen gember
- 175 g zelfrijzende bloem
- 175 g ontpitte gedroogde dadels
- 300 ml heet water
- 1 tl natriumbicarbonaat
- 50 g gekonfijte gember

- 100 g lichtbruine suiker
- 100 g boter
- 100 ml room
- 2 el gezouten karamelpasta
Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 180°C. Beboter en bebloem 8 metalen vormpjes van 200 ml inhoud. Klop de boter en suiker in een kom tot een bleke en luchtige massa. Doe er een voor een de eieren bij en roer goed na elke toevoeging. Voeg de golden syrup, gember en bloem toe en meng tot een glad beslag. 
Doe de dadels in een pannetje met het water. Breng aan de kook en laat 5 minuten zacht koken. Haal van het vuur en doe er het natriumbicarbonaat bij. Pureer de dadels en hun kookvocht samen met de gekonfijte gember. Meng onder het beslag. Vul de vormpjes met het beslag en bak 30 minuten tot de gebakjes stevig aanvoelen.
Maak intussen de karamelsaus: verwarm de suiker en boter op een matig vuur. Roer glad en meng er de room en de karamelpasta onder. Draai de gebakjes uit en giet er de karamelsaus over. Serveer meteen.

In het recept spreken ze van 8 vormpjes, maar je haalt er meer uit. Ik had ook niet de meest ideale vormpjes, ik gebruikte een diep muffinblik van 9 stuks, en een goede observeerder ziet hierdoor het uitstekend randje. Volgende maal probeer ik ze iets kleiner te maken. 

Bron: Kitchen Aid  'Het kookboek'
Reacties