Tarte tatin van witloof

Het was niet de eerste maal dat ik een Tarte Tatin van witloof maak. In de winter vind ik dit een ideaal bijgerecht bij een stukje wild. Maar ditmaal maakte ik hem toch iets anders. Er wordt namelijk gehakt toegevoegd, zodat je een volledige maaltijd verkrijgt. De combinatie van het bittere witloof en sappige gehakt met het crunchy bladerdeeg is hemels.
Je hoeft er enkel nog een frisse groene salade bij te serveren en je hebt een ideale lunch of lekker avondmaal.Ingrediënten:
- 100 g boter
- 6 stonken witloof, in de lengte in twee gesneden
- 1 el komijn
- 350 g rundergehakt
- 1 vel bladerdeeg

Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 220°C. Laat de boter smelten in een braadpan. Leg de witloofstronken zo dicht mogelijk tegen elkaar in de pan, met de gesneden zijde naar onder, zodat die helemaal vol ligt. Laat dit zachtjes bakken. Omdraaien hoeft niet. Laat het witloof geleidelijk aan zijn suikers vrijgeven en karameliseren, maar laat het niet aanbranden. Bestrooi met de komijn. Draai het vuur onder de pan uit en leg het gehakt erbovenop. Kruid af met wat peper en zout. Leg het vel bladerdeeg op het gehakt en druk het een beetje aan. Zet de pan gedurende 25 à 30 minuten in de oven om het bladerdeeg te bakken. Haal uit de oven, plaats een groot bord omgekeerd op de pan en draai alles in één keer om zodat de taart mooi in het bord ligt.

Bron: 'Gehakt' door Wim Ballieu

Reacties

  1. Njammmie, dat ziet en klinkt er heerlijk uit! Zal eerstdaags uitgeprobeerd worden. Je hebt een toffe blog die inspiratie biedt als de tweehonderd kookboeken het even laten afweten ... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten