Tartiflette

Misschien zijn jullie in de krokusvakantie gaan skiën en hebben jullie dit gerecht daar geproefd. Komt het uit de Vogezen of de Savoie, dit laat ik in het midden. Het is een basic, maar daarom zeker niet minder lekker, met eenvoudige ingrediënten. Probeer het misschien nu nog vlug eens uit, nu het weer wat minder is. Je kan best ook restjes verschillende kazen gebruiken i.p.v. één enkele soort. Ingrediënten:
- 1 rol kruimeldeeg
- 4 middelgrote aardappelen
- 1 munster kaasje
- 1 dikke ui
- 4 plakken gedroogde ham
- 3 eieren
- 25 cl room
- 1 eetlepel gehakte peterselie
- peper uit de molen en zout

Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Kook de aardappelen gaar in de schil. Giet ze af. Laat ze wat afkoelen, pel ze en snij in plakjes. Pel de ui en snij in ringen.
Haal het vet van de ham en trek hem in repen. Leg de deegbodem met het bakpapier in een bakvorm. Schik op de bodem de aardappelplakjes. Leg er vervolgens de uiringen en de ham op. Klop de eieren los met de room, peper en weinig zout. De ham is reeds gezouten! Schenk het mengsel op de aardappelen. Snij het kaasje in plakjes en dek er de hele taart mee af. Kruid flink met peper uit de molen. Bak ongeveer 35 minuten in het midden van de oven. Serveer warm of lauw. Geef er een groene salade bij die aangemaakt is met wat vinaigrette. Een frisse tegenhanger bij het winterse gerechtje. Reacties