Princeseieren

Sedert vorige zomer hebben wij een vondeling ten huize De Schoenmaker. Wanneer mensen op vakantie gaan zetten ze soms niet alleen een hond langs de kant van de weg, maar zo ook een kip. Deze was terecht gekomen bij mijn vriendin Lieve, maar de kip - Rosa genaamd- kon het niet vinden met haar andere kippen, dus was ze op zoek naar een nieuw logement voor Rosa. Gezien wij hier toch eenden en ganzen hebben lopen had ik gezegd dat ze Rosa bij ons mocht brengen. Ik heb nog nooit zo een aanhankelijke kip geweten. Iedere keer wanneer je in de buurt van het hok bent komt ze naar je toe en begint ze warempel te reutelen. Zelfs mijn tuinman zei het nog onlangs. Ook Woutje heeft de hele zomer veel plezier aan haar beleefd. Hij raapte zelfs graantjes op van de eenden om aan Rosa te voederen. Ik denk dat ze héél tevreden is want ze bezorgt ons alleszins voldoende eitjes. En dit brengt mij dus bij het receptje van vandaag. Het was super lang geleden dat ik dit nog eens klaarmaakte. Het receptje zelf is zeker al dertig jaar oud. Heel sporadisch ging ik toen wel eens naar een kookles van K.V.L.V. en daar werd dit eens klaargemaakt. Het stond nadien af en toe eens op het menu, maar het was uit mijn gedachten gegaan tot ik het enkele tijd geleden terug vond tussen een kookboek van mijn schoonmoeder. Eureka! Dezelfde avond stond het op het menu. Ik maakte het klaar in individuele schaaltjes, om een foto te kunnen nemen, maar je kan het evengoed in een grote ovenschaal klaarmaken.


Ingrediënten:
- 6 hard gekookte eieren
- 200 g champignons
- 1 rode paprika
- 150g Philadelphia kruidenkaas
- 1 tas bloem
- 1/2 l melk
- geraspte gruyère
- peper
- zout

Werkwijze:
Snij de paprika in kleine stukjes. Snij de champignons in schijfjes. Stoof de paprika aan in wat boter in een kookpan. Doe er vervolgens ook de champignons bij. Laat eventjes stoven. Halveer de hard gekookte eieren. Haal de dooiers eruit en doe ze in een kom. Voeg vervolgens de Philadelphia kaas toe aan de dooiers. Kruid af met peper en zout.  Meng alles goed onder elkaar. Maak ondertussen een witte saus van de bloem en de melk. Kruid met peper en zout.
Vet een ovenschaal in met wat boter. Doe de groenten zonder vocht in de ovenschaal. Plaats hierop de gevulde eitjes, met de vulling naar boven. Giet hier tenslotte de witte saus over. Strooi er een weinig geraspte kaas over en laat gratineren in de oven.
Je kan de paprika en champignons eventueel ook vervangen door gestoofde prei.
Smakelijk!


Reacties