Afrikaanse onderborden

Dit idee zat al een tijdje in mijn hoofd. Ik wou graag Afrikaanse onderborden maken. Eigenlijk wou ik graag een houten basis, waar ik vervolgens de stof zou rond doen, maar zelf kan ik dit niet maken, dus heb ik als basis harde karton gebruikt. Het is misschien ietsje slapper, maar het lukt perfect. Mochten jullie echter een handige Harry in huis hebben dan kan je misschien toch fijn hout gebruiken. Ik koos nu voor een luipaardmotief, maar er zijn ook andere motiefjes te verkrijgen. Op deze manier kunnen jullie verschillende onderborden maken, naargelang jullie eigen smaak en voorkeur.
Benodigdheden:
- Afrikaanse stof, ik haalde de mijne in de Sleepstraat op de hoek in de Turkse winkel
- behangerslijm geschikt voor textiel
- karton
- bruin vilt

Werkwijze:
Teken door gebruik te maken van een onderbord de ronden op het karton. Snij ze met een goede schaar uit. Dit is wel lastig. Het gevolg; een groot stuk vel van mijn vinger weg. Doe echter voort, nie pleuen! ;)
Plaats dan het karton op de stof en knip met een toelage van ongeveer 4 cm de ronde uit de stof. Vervolgens lijm je het karton. Plaats de stof met de goede kant op de tafel en plaats je gelijmde karton erop. Knip nadien met een schaar op regelmatige basis de rand in. Lijm vervolgens de rand van je karton in en vouw de stukjes stof naar binnen in. Knip nadien uit het vilt opnieuw een ronde, maar nu iets kleiner dan de maat van je onderbord. Lijm nu alles kwistig in en plaats het vilt tegen de lijm. Je onderbord is nu klaar. Plaats ze iedere keer met de goede kant tegen elkaar. Ik plaatste er vervolgens nog een zwaar boek op en liet ze zo nog enkele dagen goed drogen. 

Reacties