Zandkoekjes met kaas en tomaat

Begin september was er terug boekenvoorstelling van het Davidsfonds. Ik had opnieuw de taak op mij genomen om voor enkele hapjes te zorgen. Deze koekjes vinden hun oorsprong bij de 'sablés bretons' maar dan als hartige versie. Als opmerking staat er dat je ze afgesloten één week in de koelkast kan bewaren maar ik proefde en merkte toch dat je ze best dezelfde dag of 's anderendaags opeet. Ik gebruikte kerstomaatjes in verschillende kleuren. Zo krijg je wat variatie in je koekjes. Ingrediënten:
Voor 50 koekjes
- 150 g tarwebloem
- 125 g koude boter, in kleine blokjes
- 125 g fijn geraspte belegen tomme de vàche of een andere kaas met uitgesproken smaak
- 200 g cherrytomaatjes in plakjes
- 1-2 el verse oregano

Werkwijze:
Meng de bloem met de boter en kaas. Wrijf het vet met je vingertoppen door de bloem tot er een zanderige structuur ontstaat. Druk het deeg tot een bal. Verpak de deegbal in plasticfolie en rol hem tot een worstvorm van zo'n 3 cm doorsnee. Leg het deeg minimaal 30 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Haal het deeg uit de koelkast. Verwijder de folie en snijd het deeg in schijfjes van 3 mm dik. Leg deze op de beklede bakplaat. Beleg elk schijfje met een plakje tomaat en bestrooi ze met een snuifje oregano. Bak ze 10 minuten of tot ze aan de onderkant goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op een rooster. 

Bron: 'Mijn Franse keuken' Rachel Khoo

Reacties