Gegrilde entrecote met saus van roze peper en whisky

Enige tijd geleden was er iemand op zoek naar eens een andere saus voor bij zijn stukje vlees, ik deed toen het voorstel van deze saus. Echter zonder recept. Bij deze is dit recht gezet. Dit gerechtje maak ik zeker elk jaar eens klaar. Meestal ontbreekt altijd de tijd om een foto te nemen. Ditmaal echter geen excuus. Het is een ietwat rustieke foto geworden helemaal passend bij de herfst. Dit is gewoon een heerlijk gerecht. De aardappeltjes op deze manier bereid vallen ook bij iedereen super in de smaak. Ik zou zeggen, probeer het zeker uit! Het is eens iets anders dan de klassieke biefstuk friet.




Ingrediënten:
- 2 entrecotes à 200 g. bijgesneden en op kamertemperatuur
- olijfolie om te bestrijken
- zeezout en grofgemalen zwarte peper

 saus van roze peper en whisky
- 1 el olijfolie
- 1 eetlepel ongezouten boter
- 2 sjalotten, gesnipperd
-  tenen knoflook geperst
- 500 ml rundsbouillon
- 1 eetlepel roze peper
- 60 ml single cream
- 2 eetlepels whisky

krokante domino's van aardappel en gruyère
- 1 kg grote bloemige aardappels, geschild en in dunne plakken
- 50 g ongezouten boter, gesmolten
- 30 g fijngeraspte gruyère
- grof zeezout

Werkwijze:
Voor de saus:
Verwarm olie en boter op matig vuur in een grote koekenpan. Voeg sjalot en knoflook toe en bak al roerend 4 minuten of tot ze zacht zijn. Voeg de bouillon toe en kook 12-15 minuten of tot de helft is verdampt. Zeef de saus en doe terug in de pan. Gooi sjalot en knoflook weg. Voeg de peperkorrels toe.

Voor de aardappelen:
Verwarm de oven voor op 200°C. Plaats de aardappelschijven dakpansgewijs over elkaar (1 overlap van 1 cm). Plaats zo ongeveer een viertal rijen naast elkaar. Vervolgens kwast je de aardappelen in met gesmolten boter, bestrooi met gruyère en wat zeezout. Bak in 25-30 minuten goudbruin en knapperig.

Bron: Donna Hay 'Nieuwe klassiekers'














Reacties