zondag 11 februari 2018

Valentijnhart met amandel en rozensiroop

Misschien ben je nog op zoek naar een Valentijn geschenkje voor je geliefde. Verras hem/haar dan met dit gebak. Het loont de moeite om het uit te proberen. De subtiele smaak van het rozenwater maakt deze cake hemels. Dit is een cake zonder bloem of boter. Hier gebruikt men amandelmeel en wat chapelure. Raar maar waar. 



Ingrediënten:

Cake
- 150 g amandelpoeder
- 15 g witte chapelure
- 1 kl bakpoeder
- 3 eieren, dooier en wit gescheiden
- 165 g poedersuiker
- 3 kl rozenwater
- 60 ml room
- 1 1/2 l amandelen in staafjes
- 2 l pistachenootjes in stukjes
- 1 l gegrilde amandelen in staafjes (supplementair)

Rozensiroop
- 165 g poedersuiker
- 250 ml water
- 2 l gedroogde rozenknoppen

Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 180°C. Beboter een vorm in hartvorm en bekleed hem met bakpapier. 
Meng het amandelmeel, de chapelure en het bakpoeder in een kom. Klop de dooiers met de suiker met een elektrische mixer tot een romig geheel. Voeg het rozenwater en de room toe, zonder teveel te mengen. Voeg er de droge ingrediënten aan toe. 
Klop de eiwitten met een snuifje zout tot sneeuw. Voeg ze in twee keer toe aan het beslag. Roer er doorheen. Giet het beslag in de vorm en strooi er de helft van de amandelen over. 
Laat bakken gedurende ongeveer 45 minuten. Steek er een metalen prikker in, deze moet er droog uitkomen. Maak ondertussen de rozensiroop klaar. 
Laat de cake een vijftal minuten in de vorm staan. Overgiet hem met de helft van de siroop. Laat hem afkoelen. 
Haal de cake uit de vorm. Strooi er nog wat pistachenootjes en amandelstaafjes over, evenals wat rozenknoppen ter decoratie. Serveer met de rest van de siroop. 

Zelf gaf ik er als extra nog wat rozenconfituur bij en wat licht opgeklopte room!
Smullen maar!

Bron: 'Super Gatêaux' uitgegeven bij Marabout

P.S: Producten met rozen kan je gemakkelijk vinden in een Turkse voedingswinkel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...