Choucroute op traditionele wijze

Er worden weer wat vriestemperaturen verwacht. Ja, de winter is nog lang niet voorbij. Voor mij mag het vriezen, ik heb dit véél véél liever dan altijd maar die regen en grijze dagen. Hoog tijd dus om dit gerechtje op tafel te toveren. Elk jaar komt dit zeker tijdens de wintermaanden eens op tafel bij ons. Als kind kan ik mij niet herinneren dat ik thuis ooit zuurkool heb gegeten. Mijn mama kon lekker koken maar dit stond nooit op het menu. Het recept is van de hand van Marc Paesbrugghe. Ik verzamelde indertijd vier kookboeken van zijn hand door puntjes te verzamelen van Artis. Gek hé hoe alles terugkomt, je kan ze nu opnieuw verzamelen. Lente, zomer, herfst en winter, uitgegeven eind jaren 90. En ik moet eerlijk toegeven dat ik regelmatig nog eens in die boeken blader. Dit komt dus uit 'Winter'.

                              


Ingrediënten:
- 2 kg zuurkool, geconserveerd of vers. (Ik gebruik de Herta zuurkool met wijn)
- 2 uien
- 15 jeneverbessen
- een takje tijm
- een laurierblaadje
- 2 eetlepels reuzel, ganzenvet of boter
- 1 fles droge Elzaswijn, type Riesling
- 1/2 kg gekookte aardappelen
- eventueel 2 wortelen
- verschillende gerookte vleessoorten in stukken gesneden
- 6 sneetjes gerookte ham
- 6 stuks casselerrib
- 250 g spek
- 12 knakworsten of 3 rookworsten

Werkwijze:
Je hebt een grote, betrekkelijk platte pot nodig, met een goed sluitend deksel. Indien nodig kun je een handdoek rond het deksel spannen om alle smaak in de pot te houden. We gaan uit van het standpunt dat de zuurkool nog rauw is. Dat wil zeggen dat hij nog niet door de slager gekookt is of niet uit een blik komt. 
Smelt het vet in de pot. Snijd de ui in plakken en smoor die in het vet. Doe er de zuurkool bij, roer goed en verdeel de kool volledig over de bodem. Jeneverbes, tijm en laurier gaan erbij, evenals de fles Elzaswijn. Verdeel het spek en de gerookte ham over de zuurkool. Je mag er eventueel twee in stukken gesneden wortelen aan toevoegen. Zet het deksel goed op de pot en laat heel langzaam gedurende 1,5 uur pruttelen. Doe er nu de casselerrib en de rookworst bij en laat die heel langzaam in de stoom van de zuurkool mee opwarmen of garen. Serveer heet samen met de gekookte aardappelen, eventueel met wat mosterd.

Reacties