Risotto van tomaat

Onlangs viel er hier bij mij zomaar een hele zak tomaten uit de lucht. Super blij was ik hiermee. Dit waren tomaten die je nooit in de winkel kan kopen. Zo sappig en smaakvol. Gekweekt door iemand met passie voor zijn moestuin. Deze verdienden een zoektocht naar een nieuw receptje. Ik had nog een kookboek liggen met tomaten in de hoofdrol. Na de 'focaccia met kerstomaten en olijven' was het nu de beurt aan een tomatenrisotto. En het mag gezegd, dit was een superidee. 



Ingrediƫnten:
- 1 l kippen- of groentebouillon
- 50 g boter
- 1 el olijfolie
- 1 sjalot, gepeld en fijngesnipperd
- 1 stengel bleekselderij, fijngesneden
- 1 ansjovisfilet in olie (circa 10 g)
- 300 g risottorijst
- 1 dl passata
- zout en versgemalen zwarte peper
- 100 g rijpe tomaten, ontveld en in kleine stukjes
- geraspte schil van 1 citroen (ik liet dit achterwege)
- 1 el gehakte verse platte peterselie
- geraspte Parmezaanse kaas voor erbij

Werkwijze:
Giet de bouillon in een pan op laag tot middelhoog vuur en laat hem zachtjes aan de kook komen.
Verhit 25 gram van de boter en de olie in een grote pan met dikke bodem op matig vuur. Wacht tot de boter schuimig is en voeg dan de sjalot en bleekselderij toe. Roer 2 minuten, tot ze zacht zijn. Voeg de ansjovis toe en roer tot hij in het mengsel is gesmolten.
Voeg de rijst toe en roer hem door het mengsel. Giet er 1,5 dl van de hete bouillon bij en voeg alle passata toe. Voeg zout en peper naar smaak toe en roer tot de rijst bijna al het vocht heeft opgenomen. Doe er weer 1,5 dl hete bouillon bij en ga zo door tot alle bouillon is gebruikt en de rijst gaar is.
Roer de overgebleven boter erdoor, gevolgd door de tomaten, eventueel de citroenrasp en de peterselie.
Serveer de risotto meteen, bestrooid met Parmezaanse kaas. 

Bron: 'Tomaten' door Jenny Linford

Reacties

  1. Dit is alweer overheerlijk. dank je tafelfee.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel voor het aangename commentaar! Hopelijk blijven we jou inspireren.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten