Perfecte appelcake

Dit zijn niet mijn woorden, maar wel van Rutger. Deze appelcake vond ik op zijn blog 'Rutger bakt'. Vorig najaar hadden wij veel appels getrokken in de boomgaard van mijn mama. Ditmaal hadden wij  een vrij goed systeem gevonden om ze te bewaren. Wij  beschikken  niet over frigo's zoals de groothandel, maar ik had grote zwarte vuilnisbakken gekocht, wat stro onderaan gelegd en daarop dan de appels. En effectief tot eind mei zonder probleem bewaard. De renetten konden we zelfs nog een maand langer bewaren. Maar in die ene bak werd het tijd dat de appeltjes werden opgebruikt.Dus restte er mij niets anders dan op zoek te gaan naar een nieuwe appelcake. Deze appelcake is heerlijk fris en lekker smeuïg, er gaat namelijk wat zure room in. Precies zoals een goede appelcake hoort te zijn. Op het werk viel hij alvast in de smaak hoor!Ingrediënten:
- 200 g boter, op kamertemperatuur
- 200 g witte suiker
- 1/2 citroen, rasp
- 1/4 tl zout
- 3 eieren, op kamertemperatuur
- 60 ml zure room
- 200 g bloem
- 1 1/2 tl bakpoeder

- 2-3 appels, geschild en in blokjes
- 1 tl kaneelpoeder
- 1/4 citroen, sap
- suiker naar smaak (optioneel)
 - boter om in te vetten
- abrikozenjam om te bestrijken

Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 170°C. Vet een ronde springvorm met een doorsnede van 24 centimeter in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
Doe de boter, de suiker, de citroenrasp en het zout in een kom en klop dit tot een romig geheel. Dit duurt enkele minuten. Voeg de eieren één voor één toe en klop deze luchtig door het beslag. Roer de zure room door het beslag en spatel er tot slot de bloem en het bakpoeder voorzichtig door heen. Giet het cakebeslag in de vorm en strijk de bovenkant glad.
Meng de appelblokjes met de kaneel, het citroensap en eventueel met wat suiker. Verdeel de appelblokjes over het cakebeslag en bak de appelcake in 55 tot 60 minuten goudbruin en gaar.
Verwarm de abrikozenjam kort in een steelpannetje en bestrijk de perfecte appelcake daarmee voor een mooie glans. 

Smakelijk!
Reacties