Smörgastarta

Soms komen onverwachte vragen je pad kruisen. Zo kreeg ik de vraag van mijn bakker Sven Van Damme (ja, mijn naamgenoot)  of ik Smorgastarta kende. Kennen is veel gezegd, ik had er wel van gehoord en wist dat dit iets uit Zweden was, maar daar hield het bij op. Gelukkig bestaat dan het internet. Binnen de kortste keren had ik al een drietal recepten gevonden die perfect waren, maar ik ben dieper gaan graven op Zweedse bodem. Ik vond daar deze fantastisch mooie Smorgastarta met al het goede uit de zee. Enkele woorden vertalen en deze leek mij perfect haalbaar. Blijkbaar wou VOLVO deze taart als lunch om hun Mid-Summer te vieren! Ze hadden zelfs een weddenschap afgesloten bleek naderhand. Gezien ik altijd hou van een nieuwe uitdaging nam ik deze taak met veel liefde op mij. De vulling is alvast super te noemen. Rivierkreeftjes, zalm, garnalen, avocado. Geef toe met zoveel lekkers kan er toch moeilijk iets misgaan. Het moet wel gezegd dat er toch wel wat tijd inkruipt.
Ingrediënten:
Voor ongeveer 12 personen ( 1 taart)
- 3 ronde sneden brood (enkel broodkruim,geen korsten)

Garnalenvulling
- 250 g roze garnalen
- 250 g krab- of kreeftenvlees (ik gebruikte rivierkreeftjes)
- 20 g bieslook
- 2 rijpe avocado's
- 200 g Philadelphia roomkaas
- 2/3 eetlepels geraspte mierikswortel
- citroensap
- zout en peper

Tonijn/zalm vulling
- 20 g dille
- 1 ui
- 2 blikjes tonijn naturel
- 300 g gerookte zalm
- 3 dl Griekse yoghurt
- 3 eetlepels mosterd

Garnering
- 4 tot 6 dl room
- 20 roze garnalen
- 80 g zwarte lompviseitjes
- 150 g gemarineerde zalm
- 150 g gerookte zalm
- 100 g (prei)scheuten of cresson
- 1 avocado
- radijsjes
- groene asperges, geblancheerd

Werkwijze:
Garnalenvulling
Laat de garnalen en het krab- of kreeftenvlees wat uitlekken. Hak het bieslook fijn. Snij de avocado in stukjes. Roer de roomkaas wat smeuïg. Kruid met mierikswortel en citroen en zout en peper. Meng met de garnalen en kreeftenvlees. Proef en voeg zo nodig wat kruiding toe.

Tonijn/zalm vulling
Hak de dille en de ui fijn. Meng met de Griekse yoghurt en de tonijn. Voeg peper en zout en mosterd toe. Snipper de zalm in kleine stukjes.


Plaats een eerste broodcirkel. Smeer hierop de tonijnvulling. Verdeel hierover de gerookte zalm. Dek af  met een tweede broodcirkel. Smeer hierop de garnalenvulling. Plaats hierop de  derde broodcirkel.
Omwikkel alles met folie en plaats een nacht in de koelkast.
Haal de volgende morgen uit de koelkast. Besmeer rondom en bovenaan met de opgeklopte room. Plaats rondom enkele groene asperges.
Versier de bovenzijde naar willekeur met de (prei)scheutjes, de avocado de rivierkreeftjes, de garnalen, de fijngesneden radijsjes en de lompviseitjes.

Bron: recept van Sandra Palmqvist

Reacties