Eend met bramen

Vorig weekend was mijn dochter thuis uit Portugal. Tijdens haar afwezigheid had ik enkele nieuwe gerechtjes gemaakt en enkele foto's genomen. Haar taak bestaat erin o.a. om deze foto's dan op de computer te installeren en klaar te maken voor publicatie.  Ik had al op voorhand ook de teksten en de bereidingswijze klaar geschreven. Groot was mijn verwondering toen ik deze foto zag verschijnen. Ik had daar totaal niet meer aangedacht. Maar ja tijdens haar afwezigheid hadden wij terug enkele eenden laten slachten, dus het moment om ook een nieuw receptje uit te proberen. 
Maar we hebben geen geluk. Op moederdag was een nest met 8 kleine donzige kuikentjes uitgekomen. Mijn man super gelukkig. Vliegensvlug de moeder eend en de kuikentjes in veiligheid gebracht in een apart hok want we moeten onze voorzorgen nemen.  Groot was zijn verwondering 's anderendaags, alle 8 de kuikentjes waren al verdwenen. Gepakt door ik denk een fret! Soms graven ze gewoon een gat in de grond om in het hok te komen, pakken ze dan en verdwijnen weer.  Ook de vos heeft hier al toegeslagen. Die neemt dan een grote eend voor zijn rekening, maar het rare is dat die daar enkel de kop van afbijt en de rest laat liggen. Moedeloos word je daarvan!


Ingrediënten:
- 2 eendenborsten
- 2/3 eetlepels bramenjam
- 3 tl mosterd
- 100 ml rode wijn of port of zelfs bramenlikeur
- stukje bouillontablet (ik gebruik altijd zelfgemaakte fond van eend)
- verse bramen

Werkwijze:
Snijd het vet van de eendenborst kruislings in met een puntig mes. Kruid de vleeskant met zout en peper. Verhit een braadpan en leg de eend met de velkant in de pan. Laat enkele minuten bakken zodat het vel bruin wordt en het vet wegloopt. Keer de eendenborst pas als de velkant mooi krokant bruin is. Keer de eendenborst en bak de andere kant nog ca. 2 minuten. Neem de eendenborst uit de pan en laat even rusten onder aluminiumfolie.
Schenk het vet uit de pan en blus de bodem met een scheutje water. Voeg de bramenjam en de mosterd toe. Voeg wat fond van eend toe (of verkruimel een stukje bouillontablet). Voeg de porto of de wijn of de bramenlikeur toe en laat al roerend inkoken tot een sausje. Kruid af met zout en peper. 
Snijd de eendenborst in plakken en geef er de saus bij.
Garneer tenslotte met enkele verse bramen. 
Ik serveerde er een knolselderpuree bij. Maar je kan er ook een kroketje of een aardappelwafeltje bijgeven.

Smakelijk!


Reacties