Kruisbessen en Aardbei Flaugnarde

Wat is in hemelsnaam een Flaugnarde hoor ik jullie al denken. Persoonlijk had ik daar ook nog nooit van gehoord. Het is namelijk een Frans gebak dat veel weg heeft van een clafoutis. Waar een clafoutis oorspronkelijk altijd met kersen wordt gemaakt kan men voor een Flaugnarde allerlei soorten fruit gebruiken. Door de warmte van de afgelopen dagen zaten we ineens met een groot aantal rijpe kruisbessen tegelijk. Mijn man heeft ze op een avond vlug geplukt vooraleer de gangsters (de vogels) er weer zouden mee verdwijnen. Dus, opzoek naar een nieuw recept. Bij ons worden kruisbessen toch niet zoveel gebruikt. Meestal maakt men er confituur van. Vorig jaar heb ik rond deze periode een sublieme kruisbessencake met citroentijm gemaakt. Nu wou ik  iets anders. Dit recept haalde ik op de blog van 'Ang Sarap'. En aangezien ik alle ingrediënten voorhanden had was deze flaugnarde vlug klaar!
Ingrediënten:
- 2 cups kruisbessen
- 1 cup aardbeien
- 1/2 cup zelfrijzende bloem
- 1 1/4 cup melk
- 2/3 cup sugar
- 3 grote eieren
- 1 tbsp vanille extract
- snuifje zout
- poeder suiker

Ik gebruikte deze keer de cup maten. Ik kocht mij geruime tijd geleden maatcups en maatlepeltjes. Zo hoefde ik niet altijd de maten om te zetten. Ik kocht de mijne bij 'Maison du Monde'. Maar je kan ze ondertussen wel in meerdere winkels verkrijgen.

Werkwijze:
Doe de melk, 1/3 van de suiker, eieren, vanille, zout en bloem in een kom. Gebruik een mixer, mix de ingrediënten tot een homogeen beslag, zonder klontertjes.
Vet een cakevorm in met boter en giet er 2/3 van het beslag in.
Plaats de vorm in een op 180°C voorverwarmde oven en bak voor 10 minuten. Haal uit de oven, voeg het fruit toe, strooi er het overgebleven suiker over en giet er het resterende beslag over.
Plaats terug in de oven en bak voor 50-60 minuten of tot het voldoende is gerezen en bruin kleurt. Laat wat afkoelen.
Bestrooi met bloemsuiker en dien op.

Reacties