Abrikozencake met olijfolie

Onlangs lagen er nog enkele abrikozen te glimlachen naar mij in de fruitlade van mijn koelkast. Om daar confituur van te maken had ik ditmaal geen zin. Ik wist dat ik nog ergens een recept gezien had van een cake met abrikozen. Wat speurwerk en ja hoor, in het boekje van Janneke Philippi trof ik deze cake aan. Alles van ingrediënten was voorhanden, dus aan de slag. Dit is echt een lekkere, smeuïge cake (door gebruik te maken van olijfolie). Ik wou hem eens in een tulband vorm bakken. De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat dit niet zo een goed idee was want het deeg rees buiten de vorm tijdens het bakken.  Gelukkig zie je er op de foto niet veel van. Dus lieve mensen kies een ruime cakevorm, een gouden raad!
Voor een extraatje: voeg een scheut abricot brandy bij  je glazuur. Nog eens zo lekker!!!Ingrediënten:
10 personen
- 3 eieren
- 200 g suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 100 ml olijfolie extra vierge
- 100 ml volle melk
- 300 g bloem
- 2 tl bakpoeder
- 4 abrikozen

- 100 g poedersuiker

Werkwijze:
Verwarm de oven voor tot 160°C. Klop met de mixer de eieren luchtig met de suiker en de vanillesuiker. Voeg langzaam en al kloppend de olijfolie en daarna 75 ml melk toe. Zeef er de bloem met het bakpoeder boven en klop verder tot een glad beslag.
Halveer de abrikozen, wip de pit eruit en snijd de vruchten in stukjes. Schep lagen beslag afgewisseld met stukjes abrikoos in de cakevorm.
Bak de cake in de voorverwarmde oven in ongeveer 75 minuten goudbruin en gaar. Controleer of de cake gaar is door een prikker in het midden van de cake te steken: de prikker moet weer schoon uit de cake komen. Plakt er nog een beetje beslag aan, zet de cake dan 5 minuten terug in de oven en controleer opnieuw.
Laat de cake uit de oven 10 minuten in de vorm afkoelen. Verwijder dan voorzichtig de vorm en laat de cake op een rooster verder afkoelen.
Meng de poedersuiker met de laatste 25 ml melk tot een dik glazuur. Voeg een beetje extra poedersuiker toe als het glazuur erg vloeibaar is. Voeg extra melk toe als het glazuur te stevig is. Lepel het glazuur over de cake en laat iets opdrogen.
Bereiden: 20 minuten
Oven: 75 minuten

Bron: Vier de zomer met Janneke Philippi '50 recepten met zoet en sappig zomerfruit'

Reacties