Citroenparfait met kletskoppen

Dit dessertje heeft mijn dochter gemaakt. Persoonlijk vind ik dat het zeker niet zou misstaan in het uitstalraam van een patisseriewinkel... of bluf ik eventjes te veel? Dit was alvast een schot in de roos. Het ietwat zurige van de citroen met dan het krakende zoete van een kletskop! Hm...Hm... 
De borden waar ze het dessertje op presenteerde zijn de laatste aanwinst van mijn oudste zoon. Die ging eind december voor oudejaarsavond op zoek naar donkere borden. Hij maakte toen een totaal menu klaar bestaande uit gerechten met bier. En als het gerecht in het kookboek zo gepresenteerd wordt, ja dan moet er ook zo een bord zijn! Blijkbaar hebben ze toch iets van mij nu al geërfd :).
               
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 100 g suiker
- 3 dl room
- 2 eieren
- 1,5 citroen (voor zeste en sap)
- 5 cl limoncello
- 14 g gelatine
- 18 kletskoppen

Werkwijze:
Scheid de eieren. Doe de eierdooiers en de suiker in een mengkom en klop tot een bleke egale massa. Week de gelatineblaadjes in koud water. Verwarm de helft van de room op een zacht vuur. Knijp de geweekte gelatine uit en los ze op in de hete room. Rasp er de citroenschil bij en roer door de citroenroom. Laat het mengsel afkoelen.
Knijp de citroenen uit en schenk het samen met de limoncello bij de mix van eigeel en suiker. Klop het mengsel nog even door. Schenk de lauwe citroenroom er in delen bij en klop totdat het mengsel is afgekoeld.
Klop de overige room half op en klop de eiwitten tot schuim. Spatel eerst de slagroom door de citroenroom en dan het eiwitschuim.
Bedek de bodem en de randen van een ondiepe schaal met vershoudfolie. Giet de parfait in de schaal en strijk het oppervlak glad. Laat de parfait opstijven in de diepvries (een paar uur).

Voor de afwerking:
Haal de parfait uit de diepvries en steek rondjes uit de parfait. Leg een kletskop op een bord en leg er een rondje parfait op. Herhaal dit en werk af met een gebroken stukje kletskop.

Bron: Dagelijkse Kost van Jeroen Meus

Reacties