Tournedos van hert met knolselderpuree, peertje in de wijnsaus & boschampignons

Enige tijd geleden maakte ik hert klaar. Ik nam toen vlug een foto maar mijn dochter vond deze niet zo geslaagd. Het gevolg was dat ze ook een gerechtje met hert klaar maakte. Hieronder dus haar foto. Het recept is een eigen creatie, gebaseerd op Sofie Dumont en het boekje van de Carrefour. Ze pastte het aan naar eigen smaak. Het is een heel geslaagd gerechtje. Misschien zelfs perfect voor jullie feestdis. Probeer het gerust uit en laat ons weten wat jullie ervan vinden.


Ingrediënten (voor 4 personen):
Voor het vlees en de saus:
- 4 tournedos van hert
- 2 el olijfolie
- klontje boter
- 200 ml wildfond
- 1 flinke scheut rode porto
- zout
- peper

Voor de knolselderpuree
- 1 knolselder
- 500 g aardappelen
- peper
- zout
- muskaatnoot
- 1 scheutje melk

Voor de bospaddenstoelen
- 500 g paddenstoelen
- 1 sjalot
- 1 teentje look
- 1 klontje boter
- peper
- zout

Voor de peertjes:
- 4 kleine stevige peren (type Gieser Wildeman)
- 250 ml rode wijn
- 200 ml water
- 80 g suiker
- 3 kruidnagels
- 6 jeneverbessen

Werkwijze:
Voor de peertjes:
Schil de peren maar laat het steeltje zitten. Breng de wijn aan de kook met 200 ml water, de suiker, de kruidnagels en de jeneverbessen. Leg er de peren in en laat 40 min sudderen. 

Voor de knolselderpuree:
Schil de knolselder en de aardappelen en snij in stukjes. Kook ze gedurende 20 minuten. Giet af en stamp de aardappelen en de knolselder tot puree. Voeg de melk toe en kruid met peper, zout en nootmuskaat. 

Voor de bospaddenstoelen:
Snipper de sjalot fijn en plet de look. Maak indien nodig de bospaddenstoelen schoon en snij de grotere paddenstoelen in stukjes. Smelt een klontje boter in een braadpan en bak daarin de sjalot, de look en de paddenstoelen.

Voor het vlees en de saus:
Verwarm de oven op 180°C. Smelt de olie en de boter in een pan. Kruid het vlees met peper en zout en bak aan in de pan. Schroei mooi dicht langs elke kant. Haal het vlees uit de pan en stop het een zestal min in de voorverwarmde oven. De duur hangt af van de grootte en bakwijze van het vlees. 
Giet het vet uit de braadpan en blus de pan met wildfond. Laat verder inkoken met een scheutje porto. Kruid met peper en zout.

Reacties