Sinterklaastaart - kaastaart met speculaas & clementines

Zondagavond kwamen mijn kinderen langs om te kijken of de Sint iets had gebracht. In plaats van uitgebreid te koken opteerde ik deze maal voor verse  chocomelk en  lekkere boterkoeken  van mijn bakker Sven.  Dat deed hen denken aan hun jeugdjaren, toen er nog sinterklaasfeest was van onze wijk. Er was ook voor iedereen een klein geschenkje van de Goede Man. Zaterdag kreeg mijn dochter bezoek van de petekindjes van haar vriend. Sinterklaas was die nacht langs geweest met cadeautjes en allerlei lekkers voor de kindjes: speculaas, chocolade, nic nac's en natuurlijk ook clementines. Ze wou met deze typische ingrediënten een taart maken. Een snelle zoektocht op het internet bracht haar bij deze 'Sinterklaastaart' van Jeroen Meus. De taart is heel luchtig, eenvoudig en voor iedereen toegankelijk. Ik zou wel iets meer sap van clementines bij het kaasmengsel toevoegen om een meer uitgesproken smaak te verkrijgen.


Ingrediënten:
- 200 g speculaas
- 50 g boter
- 500 g platte kaas
- 4 blaadjes gelatine (ongeveer 14 g)
- sap van 2 clementines
- 3 dl room
- 50 g bloemsuiker
- 6 clementines
- 3 el abrikozenconfituur

Werkwijze:
Voor de speculaasbodem:
Smelt de boter in een pannetje op een zacht vuur. Laat ze niet bruisen en kleuren. Doe de speculaas in een blender en mix tot fijne kruimels. Giet de gesmolten boter erbij en mix een tweede keer.
Neem de springvorm en bedek de bodem met bakpapier. Knip het zodanig dat het precies past.
Schep het mengsel van speculaas en boter in de vorm. Strijk het uit tot een gladde koekjesbodem.
Plaats de springvorm minsten 15 min in de koelkast zodat de bodem kan opstijven.

Voor de mousse:
Vul een schaaltje met koud water en leg daarin de gelatineblaadjes te week. Neem een ruime kom en doe er de plattekaas in. Voeg het sap van de clementines toe aan de plattekaas. Doe er ook de bloemsuiker bij en meng alles met een garde. Proef en voeg naar persoonlijke smaak wat suiker toe.
Verwarm een klein deeltje van de room in een pannetje. Los daarin in de uitgeknepen gelatineblaadjes op. Neem de pan meteen van het vuur. laat de room niet koken. 
Neem een tweede mengschaal en klop de rest van de room half-stijf. Schenk de room met gelatine bij de opgeklopte room en voeg het mengsel van plattekaas toe. Spatel alles zorgvuldig tot een egaal mengsel.
Haal de springvorm uit de koelkast. Stort het plattekaasmengsel in de springvorm en strijk het oppervlak plat. Dek de schaal af met een vel vershoudfolie en zet ze in de koelkast. Laat de koude taart zorgvuldig opstijven (reken 1 tot 2 uur). 

Voor de afwerking:
Smelt de abrikozenconfituur tot een lopende fruitsaus. Indien de confituur stukjes bevat, dan kan je ze best even zeven na het opwarmen. Pel de clementines en verwijder zorgvuldig de witte vliesjes op de partjes. Schik de partjes bovenop de taart. Werk in cirkels naar het midden toen. Gebruik een keukenpenseel om de toplaag van partjes clementines in te strijken met de gesmolten confituur. Zo krijgt de taart een smakelijk glazuur. Plaats de taart nog even in de koelkast en ontvorm ze voorzichtig. 

Bron: 'Dagelijkse kost'

Reacties

  1. Terwijl ik deze reactie schrijf neem ik af en toe een hapje van ... Jawel, deze taart! Ik maakte ze met magere platte kaas om het geheel een beetje luchtiger te maken, of misschien ook wel omdat de feestdagen in zicht komen en ik mezelf de extra calorieën wil besparen ;-)
    Gisteren deed ik een stuk mee bij een notoir 'cheesecakekenner' en die zei spontaan: nog ...
    Alsof ik nog niet genoeg snoep zet deze blog er mij toe aan om dat nog meer te doen, maar ach, het leven mag en toe best wat zoeter smaken!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten