Pasteitjes met courgette-kaas-crème

Mochten jullie nog op zoek zijn naar een hapje voor de feesten dan raden wij jullie dit veggie hapje aan. Ik maakte zelf het bladerdeegkuipje maar zou jullie de raad geven dit te kopen. Je kan deze makkelijk in het warenhuis vinden en het spaart je wel wat tijd. Ik gebruikte ook iets teveel citroensap, dus proeven is de boodschap. Toevoegen kan je altijd. Jullie krijgen ook nog een extra drankje aangeboden. Voor meerdere hapjes zou ik jullie verwijzen naar een aantal eerdere blogposts, bv. de hapjes voor Davidsfonds etc...Als aperitief drinken we ten huize van de tafelfee nog graag een glaasje champagne. Ditmaal serveren we hem met wat granaatappelsiroop en verse granaatappelpitjes. Een toast op fijne kerstdagen voor jullie en jullie gezin of familie!

Ingrediënten:
Voor de pasteitjes
- 200 g bladerdeeg
- 1 eiwit
- 1-2 el room

Voor de crème
- 100 g courgette
- 1 klein takje marjolein
- 1 sjalotje
- 1 knoflookteentje
- 1 el olijfolie
- 100 g kwark
- 2 el geraspte parmezaan
- zout
- peper (uit de molen)
- citroensap (niet te veel!)

Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Steek 8 rondjes (5 cm doorsnede) uit het bladerdeeg. Steek uit het midden van 4 rondjes een 4 cm groot gat uit zodat ringen ontstaan. Leg de 4 grote rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Ik gebruik steeds het papier waar het deeg ingewikkeld was. Bestrijk de rand van de rondjes met eiwit en zet een ring op elk groot rondje Bestrijk met room en bak 15-20 minuten in de voorverwarmde oven goudbruin. 
Spoel de courgette af en snijd hem in stukjes. Spoel de marjolein, schud droog, trek de blaadjes eraf en hak ze fijn. Pel het sjalotje en het knoflookteentje, hak beiden fijn en fruit ze in olie tot ze glazig zijn. Voeg de courgette en marjolein toe en laat alles circa 5 minuten sudderen. Laat het mengsel afkoelen en pureer het samen met de kwark.
Meng de parmezaan erdoorheen en breng het met zout, peper en citroensap op smaak. Spuit het mengsel met een spuitzak in de afgekoelde pasteitjes.
Garneer eventueel met courgetteschijfjes en marjoleintopjes.
Ik gebruikte peterselieblaadjes ter afwerking.

Reacties