zondag 14 februari 2016

Eendenborst met sinaasappelsaus en hasselbackaardappelen

Ik ben niet echt een liefhebber van vlees, maar sommige vleessoorten kan ik wel echt appreciëren: lam, wild en natuurlijk ook eend. Eend wekt bij mij ook een zeker jeugdsentiment op. Bij ons thuis hadden we steeds vele eenden rondlopen in de tuin. Als er dan jonge eendjes geboren werden, was dat zo ongelooflijk 'schattig'. Ze liepen rond in de tuin en vielen van tijd tot tijd neer. Je mocht ze ook gelijk waar in de tuin plaatsen, nooit probeerden ze te ontsnappen, want ze bleven altijd trouw mijn vader volgen. Natuurlijk werden die kleine eendjes ook groot en dus hadden we vaak te veel eenden rondlopen en werden ze dus geslacht. Zo komt het dus dat ik van jongs af aan vaak eend heb gegeten. Ik had het echter wel nog nooit zelf klaargemaakt, tot nu dus. Toen ik deze winter eens door het kookmagazine van Nest bladerde en daar dit gerechtje zag staan, wou ik dit beslist eens klaarmaken. En al zeg ik het zelf, het resultaat was heerlijk. Het is eigenlijk een heel eenvoudig gerechtje, dat er hip uitziet en toch ook een klassieker is. Ik heb bij dit gerechtje nog gekarameliseerde worteltjes geserveerd.Ingrediënten (voor 4 personen):
- 8 kleine aardappelen
- 4 takjes rozemarijn
- 16 laurierblaadjes
- 4 el olijfolie
- 4 eendenborstfilets
- grof zeezout & peper

Voor de sinaasappelsaus:
- schil van 1 sinaasappel
- sap van 3 sinaasappels
- 25 g suiker
- 1 dl azijn
- 4 stukjes steranijs
- 1 tl maïszetmeel, opgelost in 3 el water
- 50 g boter
- 1 tl roze peperbolletjes

Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 220°C. Schil de aardappelen. Maak dunne sneetjes in de aardappelen, maar snij ze niet door tot op de bodem. Leg de aardappelen in een ingevette braadslee, stop takjes rozemarijn en laurierblaadjes tussen de sneetjes en besprenkel de aardappelen met olijfolie. Kruid met zeezout en peper en plaats gedurende 45 min. in de oven.
Snij de sinaasappelschil voor de saus in dunne reepjes en blancheer in kokend water. 
Maak een paar sneetjes in het vel van de eendenborstfilets. Verhit een braadpan tot zeer heet en bak de eendenborst in 5 min. rosé op de velkant. Draai daarna om en bak nog 3 min. voor rosé, iets langer voor doorbakken. Kruid met peper en zout. Haal de eend uit de pan en dek af met aluminiumfolie, zodat het vlees kan rusten. 
Maak de sinaasappelsaus. Laat het sinaasappelsap inkoken met de suiker, de sinaasappelreepjes, de azijn, de steranijs en wat overblijft van de rozemarijn na het bereiden van de aardappelen. Voeg het opgeloste maïszetmeel en de boter toe. Roer goed tot een gladde saus. Voeg op het laatste ogenblik de roze peperbolletjes toe. Dien de hasselbackaardappelen op met de eend en overgiet met de sinaasappelsaus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...