Taartje met bloedappelsien en mascarpone ijs

Er zijn nog bloedappelsienen te verkrijgen dus tijd om er nog dit taartje mee te maken. Pas op er is wel wat werk aan, gezien je de bloedappelsienen moet konfijten, hetgeen je best een dagje voordien doet. Je hebt ze nodig voor je taartje maar ook voor het bijpassende mascarpone ijs. Het loont echt de moeite om dit eens te maken. Ik gebruikte ringen om de taartjes in te bakken want ik had geen 8 bakvormkes in zo een kleine maat. Het lukte héél goed. Je doet aluminiumfolie over een kant en drukt dit aan tegen de zijkanten. Vervolgens smeer je de binnenkant in met wat boter.  Ik verminderde ook de hoeveelheden suiker, zoals gewoonlijk. Niet twijfelen maar vlug eens uitproberen!

Ingrediënten:
- 185 g zelfrijzende bloem
- 1/2 kl bicarbonaat
- 120 g amandelpoeder
- 175 g poedersuiker
- 125 ml olijfolie extra vierge
- 1 el zeste van bloedappelsien, fijngeraspt
- 125 ml sap van bloedappelsien (gezeefd)
- 3 eitjes, losgeklopt
 
Voor de gekonfijte bloedappelsienen
- 375 ml water
- 125 ml sap van bloedappelsienen (gezeefd)
- 220 g poedersuiker
- 3 bloedappelsienen in schijfjes gesneden (+/- 480 gram)
 
Voor het mascarpone ijs
- 250 ml sap van bloedappelsien (gezeefd)
- 300 ml volle room 
- 150 g poedersuiker
- 250 g mascarpone
 
Werkwijze:
Start eerst met het konfijten van de bloedappelsienen. Hiervoor verwarm je het water met het sap van de appelsienen en de helft van de suiker in een grote pan op een zacht vuur al roerend, tot het suiker is opgelost. Voeg de schijven appelsien toe en laat ongeveer 20 minuten sudderen, zacht vuurtje tot de schijfjes zacht worden. voeg de rest van de suiker toe en roer zachtjes tot het is opgelost. Laat nog 10 minuten verder garen.De appelsienen moeten gekonfijt zijn en de siroop is ingedikt. Plaats een aluminiumfolie op een bakplaat, plaats hier een rooster op en leg de schijfjes appelsien hierop, zo kunnen ze uitlekken. Hou 250 ml van de siroop apart. Laat alles koud worden en hak dan 100 gram van de gekonfijte schijven fijn, dit is voor het ijs.

Voor het ijs laat je het sap 12 minuten koken in een kleine pan tot er ongeveer een 60 ml rest. Laat afkoelen, plaats vervolgens in de frigo tot het koud is. Meng vervolgens met de mixer de room, de suiker en het sap. Voeg vervolgens de mascarpone en de gekonfijte appelsienstukjes erbij. Doe dit mengsel in een rechthoekige vorm met een inhoud van 1 liter. Bedek met een voedingsfilm of deksel en plaats voor minstens 6 uur in de diepvriezer.

Verwarm de oven voor op 180°C. Maak de vormen klaar zoals in de inleiding beschreven. Zeef de bloem met het bicarbonaar over een grote kom. Voeg het amandelmeel en de suiker toe. Vervolgens de olie, de zeste, het sap en de eieren. Meng alles goed tot je een vast deeg krijgt. Doe het beslag over de vormen. Bak voor ongeveer een 30 minuten. Een prikker in het midden moet er droog uitkomen, anders nog enkele minuten extra bakken. Laat vijf minuten afkoelen alvorens te ontvormen. Drenk de nog lauwe gebakjes met de siroop, restant van de gekonfijte appelsienen, en plaats er een schijf gekonfijte appelsien bovenop. Serveer lauw of koud met het mascarpone ijs.
Smakelijk!
 
Bron: 'Super gâteaux' Marabout
Reacties

  1. Ik had genoegen dit dessertje te proeven. Toegegeven, ik weet niet of ik het geduld en de kwaliteiten zou hebben om ditzelfde te maken, maar wohoww, wat een smaaksensatie dit is! Het is een meer dan geslaagd huwelijk tussen alle ingrediënten. Zet dit op tafel voor je huisgenoten en je krijgt op slag alles van hen gedaan 😉

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten