Speltbrood met appel, abrikoos en noten

Vorig jaar bij het begin van de corona lockdown schafte ik mij een Thermomix aan. Sommigen oordeelden dat ik dit niet nodig had, gezien ik vrij goed kon koken zonder dat toestel, maar ik wou dit nu al zo lang dat ik de knoop doorhakte en mij er toch een bestelde. 's Morgens besteld en in de namiddag al geleverd door de firma, van een vlugge service gesproken. Ik had er al enkele lekkere dessertjes mee gemaakt zoals de sabayon en de chocoladecusterd en al soep en enkele hapjes voor het Davidsfonds, maar nadien was hij een tijdje blijven stil staan. Nu had ik dus beslist om hem opnieuw meer te gebruiken. Ik maakte er dus nu dit appel-noten brood mee, en gebruikte speltmeel. Pas op je kan dit evengoed op de klassieke wijze maken. Dit brood blijkt heerlijk bij een kaasschotel, dus misschien maken voor de Paasbrunch?


Ingrediƫnten:
- 500 g speltmeel of volkorentarwemeel
- snuifje kaneel
- 10 g zout
- 10 g droge gist
- 5 g olie
- 10 g honing
- 1 appel
- 75 g gemengde noten
- 75 g gedroogde abrikozen
 
Werkwijze:
Doe in deze volgorde de ingrediĆ«nten in de mengbeker: de bloem, de kaneel, het zout, de gist, de olie, de honing (opgepast zout niet op de gist, ze breken elkaar af). Giet er vervolgens 300 g lauw water bij, 2 minuten/deegfunctie. Snijd de appel in 8 stukken (hoeft niet geschild te worden) en verwijder het klokhuis. Voeg appelpartjes, de noten en de abrikozen toe. 2 minuten/deegfunctie. Leg het deeg op een siliconenmatje of bakpapier, dek het af met een handdoek en laat het op een warme plek 45 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 180°C. Bak het brood 30 tot 45 minuten in de oven. 
 
Bron: 'Lekker thuis koken met de Thermomix' Sabrina Crijns


Reacties

Een reactie posten