Krokante eend met pikante kersenjam op brioche

Dit hapje stond al lang op mijn to-do lijstje. Begin november lieten we nog enkele eenden slachten en dus had ik opnieuw filets om te kokkerellen, en met de feestdagen in het vooruitzicht paste dit ideaal. Dit is een super lekker hapje. Ik moest noodgedwongen toastbrood gebruiken gezien er geen briochebrood te verkrijgen was. Ik haalde uit 1 filet ongeveer een 18 toastjes. Serveer een drietal stukjes op een bordje en je hebt zelfs een super voorgerechtje!


Ingrediënten:

- 1 briochebrood, korst eventueel verwijderd
- 2 el olijfolie
- 1 à 2 eendenborstfilets à 180 gram, het vel ingekerfd
- kiemkruiden of fijngesneden bladpeterselie, of eventueel wat cresson voor erbij

- 1 el olijfolie
- 1 teen knoflook, gekneusd
- 4 takjes tijm
- 150 g ontpitte kersen
- 2 el ahornsiroop
- 1/4 tl kaneel
- 1/4 tl gemalen piment
- 1/4 tl versgeraspte nootmuskaat

Werkwijze:
Verhit voor de pikante kersenjam de olijfolie in een kleine pan op halfhoog vuur. Fruit daarin de knoflook en tijm +/- 1 minuut, tot de geuren vrijkomen. Voeg de kersen toe, bak nog 1-2 minuten en doe dan de ahornsiroop, specerijen en 60 ml water erbij. Breng zachtjes aan de kook en laat het kersenmengsel, af en toe roerend, op laag vuur in +/- 15 minuten inkoken. Gooi de tijm weg en laat de jam iets afkoelen. Pureer de jam glad. Zet apart tot gebruik.
Verhit de oven tot 200°C. Snijd de brioche in 18 gelijke stukken. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrijk ze met wat olijfolie en leg er als gewicht een tweede bakplaat op. Bak ze in 10 min. goudgeel en krokant. Laat ze afkoelen op een rooster.
Bestrooi de eend met zout en peper en leg de filets op de velkant in een koekenpan op halfhoog vuur. Bak ze +/- 8 min. tot het meeste vet eruit is gelopen en het vel goudbruin i. Giet wat van het vet uit de pan, keer de filets en bak ze nog 2 min. voor medium of naar wens iets langer. Haal ze uit de pan en laat ze 5 min. rusten. Snijd ze in dunne plakken. 
Bestrijk elk afgekoeld stuk brood met 1 theelepel pikante kersenjam en leg daarop een plak eendenborst. serveer met kiemkruiden.  

Bron: Delicious 'altijd feest'

Reacties