Speltbrood met rozijnen

'Spelt is een geweldig graan. Alleen al vanwege zijn nootachtige smaak en zijn enorme veelzijdigheid zou u dit in uw voorraadkast moeten liggen hebben, en dan hebben we het nog niet over de gezonde eigenschappen. Spelt bevat meer voedingsstoffen dan gewone tarwe, is gemakkelijker te verteren, heeft een lagere glykemische index en staat erom bekend dat het verschillende ziekten en aandoeningen kan helpen voorkomen of de genezing ervan kan bevorderen'. Tot dusver de woorden van Roger Saul, de speltexpert van Groot Brittannië. Hij verbouwt biologische spelt op zijn boerderij in Somerset. Vraag mij niet meer waar ik per toeval zijn speltmeel kocht, maar groot was mijn verwondering toen bleek dat ik zonder het te weten ook zijn kookboek had liggen.

Ingrediënten:
- 350 g volkoren speltmeel
- 80 g walnoten
- 100 g rozijnen
- 1 afgestreken eetlepel wijnsteenbakpoeder
- 3 el honing
- 2 el neutrale honing
- ongeveer 200 ml water
- snuif zout
 
- een met bakpapier beklede cakevorm
 
Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 200°C.
Meng alle ingrediënten in een kom goed door elkaar. Zorg dat het een dik en vrij stevig beslag is, het kan zijn dat je iets meer water nodig hebt.
Schep het beslag in de cakevorm en schuif de vorm in de oven. Bak het brood in ongeveer 30 minuten gaar. Prik een satéprikker in het midden van het brood, deze moet er droog uitkomen. 
Laat het brood afkoelen op een rooster en snij er plakken van.

Bron: 'Eet puur II' Koken met Madelon

Reacties