Speculaastaart met noten en chocolade

Straks is het Sinterklaas, speculaas hoort daarbij, en dan zeker ook deze taart. Laagjes biscuit, daartussen een smeuïg laagje crème au beurre met speculaas en chocoladeganache en niet te vergeten gezouten pindanoten. 


Ingrediënten: 
Biscuit
- 4 eieren
- 130 g suiker
- 2 zakjes vanilllesuiker
- 130 g  zelfrijzende bloem
- 25 g cacaopoeder
- 50 g gezouten pindanoten
Crème au beurre
- 250 g gezouten boter
- 180 g Speculaaspasta
- 70 ml straffe koffie
Chocolade ganache
- 50 g donkere chocolade
- 50 g room
Afwerking
- gezouten pindanoten
- speculaaskoekjes

 
Werkwijze:
Biscuit
Klop de eieren met de suiker op tot schuim. Zeef de bloem met de cacao. Meng de bloem voorzichtig onder de eieren. Hak de noten fijn en voeg toe. Verwarm de oven voor op 180°C.  Bedek een bakplaat met bakpapier en stort het deeg uit op het bakpapier. Zet de bakplaat in de oven en bak af +/- 10-15 minuten, afhankelijk van de dikte. Haal de taart uit de oven en laat een paar minuten uitdampen. Draai om op een rooster en verwijder het bakpapier. 
Crème au beurre
Snij de boter in blokjes en laat mals worden. Klop de speculaaspasta los met de warme koffie. Voeg, al kloppend, de malse boter toe en laat goed doorkloppen. Zet opzij, maar niet in de koelkast. 
Ganache
Verwarm de room en giet hem over de chocolade. Roer om. Laat afkoelen.
Afwerking
Snij de biscuit middendoor en bedek met een dikke laag crème au beurre. Zet de tweede helft erop. Smeer de zijkanten ook n met crème au beurre. Hak de speculaaskoekjes en gezouten pindanoten fijn en schik ze langs de zijkanten van de taart. Verdeel de ganache bovenop de taart. 
 
Bron: 'Kook' Spar, november 2020


Reacties

  1. Dit recept ga ik proberen! Moet ik de taart in de koelkast bewaren als die klaar is of moet ie op kamertemperatuur blijven?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bewaar ze best in de koelkast, maar haal ze ruim op tijd er terug uit zodat de smaken zich terug kunnen ontwikkelen, veel lekkerder om te eten.

      Verwijderen

Een reactie posten