Brood met kurkuma en amandelen

Zaterdag had ik een echt lucratief dagje. Het weer was niet om over naar huis te schrijven, dan maar wat binnen kokerellen. Dit receptje kwam ik tegen in mijn opruimbui. Lieve mensen jullie zullen het moeilijk geloven maar ik ben massa's recepten en tijdschriften over bakken en koken aan het opruimen, d.w.z. ik doe ze allemaal weg om met een nieuwe lei te beginnen. Ik zou het toch allemaal niet meer kunnen maken, dus weg, hoofd leeg maken en nieuw starten. Dit was dus zo een knipsel. Ik bewaarde dit indertijd omdat aan kurkuma nogal wat gunstige werkingen worden toegeschreven. Het moet gezegd, het is een heel lekker brood. Je proeft de kurkuma goed. Ideaal om te serveren bij een kaasschotel. Maar ons smaakte het ook met een weinig confituur erop als zondags ontbijtje. In het recept maken ze van het deeg twee kleinere broden, ik heb dit ook zo gedaan, maar mijns inziens kan je er ook perfect 1 brood van maken. Het zal dan wel langer moeten bakken. Bovendien was het de eerste maal dat ik brooddeeg maakte in mijn kitchenaid. Het lukte wonderwel goed! Eigenlijk gebruik ik mijn toestel te weinig, daar moet dringend verandering in komen. In de kelder heb ik ook nog een broodmachine staan, en die staat daar ook maar te staan. Ik ben van plan om deze eens af te stoffen en ook meer te gaan gebruiken. Mijn broodverbruik is toch gedaald en voor twee personen zou dit kunnen volstaan. Vroeger was mijn gezin te groot en de broodjes te klein. Zo is er altijd wel een uitleg klaar!Ingrediënten:
- 100 g walnoten of amandelen
- 15 g verse gist
- 290 ml water op kamertemperatuur
- 500 g bloem
- 10 g kurkumapoeder
- 10 g zout
- 60 ml olijfolie

Werkwijze:
Wanneer je amandelen gebruikt, rooster deze dan 20 minuten in de oven op 150°C. Ik gebruikte walnoten en sloeg deze stap over.
Los de gist op in 10 ml lauw water.
Doe de bloem, de kurkuma en het zout in de keukenrobot met kneedhaak en start traag met mengen. Voeg de olie, de rest van het water en de opgeloste gist toe.
Meng nog vijf minuten op lage snelheid. Voer de snelheid op en laat nog vijf minuten kneden (je kan dit alles ook met de hand doen). Voeg de noten toe en kneed nog twee minuten.
Maak een bol met het deeg, dek af met een keukendoek en laat één uur rusten op een warme plek.
Leg de bol gerezen deeg op het werkblad en duw er met je vuist de lucht uit. Deel de bol deeg in twee, vorm er twee lange broden mee en leg ze op een met bakpapier bedekt ovenrooster. Dek af en laat nog anderhalf uur rusten.
Warm de oven voor op 240°C. Doe water in een recipiënt en zet het onderaan in de oven. 
Maak een paar inkepingen in de broden en laat ze 15 tot 20 minuten bakken in de oven. Laat afkoelen voor je ze proeft.
Smakelijk!

Reacties