Mandarijncake

Deze cake maakte ik reeds enige tijd geleden voor ons weekendje naar Cadzand. Ik had toen geen tijd om een foto te maken, maar aangezien hij bijzonder in de smaak viel was ik van plan om hem nog eens te bakken. Zaterdag was mijn kleinzoon Woutje hier en ik moest maar één keer voorstellen om samen cake te bakken. Ditmaal maakte ik hem in mijn Nordic Ware, tulband original. Deze stond al meer dan een jaar onaangeroerd in de kast. Hoog tijd om hem eens uit te proberen. Het originele recept komt van Rutger, maar ik gaf er deze keer een eigen twist aan. Ik gebruikte namelijk mandarijnsiroop van Monin en geen sap van mandarijntjes.

Ingrediënten:
- 180 g witte basterdsuiker
- 3 eieren
- 2 mandarijnen, rasp zegt Rutger, maar ik gebruikte ook wat sap!
- 1/4 tl zout
- 150 ml milde olijfolie
- 100 ml volle yoghurt
- 225 g bloem
- 2 tl bakpoeder

- boter of extra olijfolie, om in te vetten
- 30 g amandelschaafsel
- 75 g abrikozenjam
- poedersuiker, om te bestuiven

Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 160°C. Vet een cakevorm van 25 cm in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier. De eerste maal heb ik een langwerpige vorm gebruikt en heb ik het zo gedaan. Voor deze tulband vorm heb ik enkel hem heel goed ingesmeerd met olie.
Doe de witte basterdsuiker, eieren, mandarijnrasp en het zout in een kom en klop deze kort door. Voeg de olijfolie en de yoghurt toe en klop het mengsel 1-2 minuten. Spatel er tot slot de bloem en het bakpoeder door en schep het beslag in de vorm. Bak de cake in 55-70 minuten goudbruin en gaar.
Laat de cake kort afkoelen en haal hem vervolgens met behulp van het bakpapier uit de vorm. Laat hem verder afkoelen op een rooster.
Verdeel het amandelschaafsel over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster dit 7-10 minuten in een voorverwarmde oven van 170°C.
Verwarm de abrikozenjam in een steelpannetje, wrijf deze door een fijne zeef en bestrijk de afgekoelde cake daarmee. Strooi daar het geroosterde amandelschaafsel over en bestuif de cake voor het serveren met poedersuiker.

Bron: Masterclass 'Cakes' Rutger Van Den BroekReacties