Tomatentaart

Vandaag krijgen jullie deze heerlijke tomatentaart geserveerd. Vorige week zaterdag kreeg ik opnieuw een krat rijpe tomaten thuis geleverd door een vriend. 's Avonds hadden wij echter een reservatie in de pop-up van Volta in Lievegem. Deze pop-up bevond zich midden in een maïsveld. Wat een toffe ervaring was dat. Super lekker eten in een ongedwongen sfeer, prachtig aangekleed, helemaal in stijl. Kortom iets om niet vlug te vergeten. Op zondag wilden we dan een lichter gerecht, liefst met tomaat. Enig speurwerk leverde deze taart op. Eet ze met een fris slaatje erbij of serveer ze eventueel zelfs als aperitiefhapje.


Ingrediënten:
- 1 vel bladerdeeg
- 400g rijpe tomaten
- 2 el tapenade van zwarte olijven
- zout en versgemalen zwarte peper
- handvol verse basilicum, als garnering. 

Werkwijze:
Rol het bladerdeeg uit, en plaats het met het bakpapier op een ovenplaat. Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de tomaten in 1/2 cm dikke plakken. Leg het gekoelde deeg op de bakplaat. Verdeel de tapenade erover, maar laat rondom een rand van 2 cm breed vrij. Verdeel de plakken tomaat spiraalvormig over de tapenade, laat ze elkaar iets overlappen. Bestrooi met zout en peper, maar bedenk dat de tapenade al zout is. Rol de rand iets naar binnen op. Bak de taart 40 minuten in de voorverwarmde oven, tot het deeg knapperig en goudbruin is en de tomaten gaar zijn.
Serveer de taart rechtstreeks uit de oven of op kamertemperatuur en garneer hem met basilicumblaadjes. 

Ik verving de tapenade door een bruchetta mengsel met wat chili in en voegde bovenop de tomaat extra kappertjes toe. Dit smaakte alvast heerlijk. 

Bron : 'Tomaten' door Jenny Linford

Reacties

  1. Zou ik die een dag op voorhand kunnen maken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Natuurlijk kan dat, dan is hij eigenlijk nog lekkerder!

      Verwijderen
  2. Misschien wel, ik moet het antwoord schuldig blijven. Ik maakte ze de dag zelf.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten