Bramentaart met een vleugje vlierbloesem

Heel in het begin dat wij blogden plaatsten wij een bramentaart. Bij uitstek de favoriet van mijn dochter. Nu kwam ik dit recept tegen in 'De keuken van het hoge noorden', en ik moet zeggen, ze kan het duel weerstaan! Ze kwam op tafel toen mijn oudste zoon met zijn gezin kwam eten toen wij terug waren van onze reis naar de Griekse eilanden. Ik maakte toen een rosbief klaar ook Scandinavisch getint, en deze taart. Beiden vielen enorm in de smaak. Op Facebook had ik die ochtend ook een filmpje gezien waar allerlei toffe bovendeksels uit kruimeldeeg werden getoond. Ik probeerde het hier alvast uit. Ik had wel eerst mijn deeg een tweetal centimeter moeten inkorten, zodat elke ronde perfect was gebleven, maar ja een beginner is geen kunstenaar zei ons moeder altijd, en al doende leert men. Ik wou ze toch met jullie delen. Zelf gebruikte ik kruimeldeeg uit het koelvak, maar ik geef jullie ook de mogelijkheid om zelf het deeg te maken. Aan jullie de keuze, maar probeer ze zeker eens uit!Ingrediënten:
voor het deeg
- 450 g tarwebloem + extra om te bestrooien
- 75 g fijne kristalsuiker
- 1 tl zout
- 125 g boter, koud in blokjes
- 75 g margarine
- 1 el vlierbloesemazijn
- 125 ml ijskoud water
voor de vulling
- 750 g bramen
- 30 ml vlierbloesemsiroop 
- 150 g fijne kristalsuiker (ik gebruikte slechts 125 g)
- 50 g maïzena
-1 ei, losgeklopt
- 2 el bruine suiker

Werkwijze:
Maak het deeg door tarwebloem, suiker en zout te mengen. Voeg de boter en de margarine toe en wrijf snel met je vingertoppen (het deeg mag niet warm worden, dan wordt het heel slap) tot een kruimelig geheel. Voeg de vlierbloesemazijn en het ijskoude water toe. Neem twee messen en snijd door het mengsel tot je een soort deeg krijgt. Kneed snel een beetje door tot alles aan elkaar kleeft. Maak er twee ballen van en doe die in plasticfolie. Laat 30 minuten opstijven in de koelkast tot het deeg weer stevig aanvoelt. 
Vet de taartvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Neem nog twee stukken bakpapier en bestrooi met een beetje tarwebloem. Leg een deegbal tussen twee stukken papier en rol uit tot een cirkel van ongeveer 4 mm dik en flink groter dan de doorsnede van de taartvorm. Bekleed de bakvorm netjes met het deeg. Snijd de rand bij en zet in de koelkast.
Rol nogmaals een bal tussen de twee stukken bakpapier uit tot een lap van iets groter dan de doorsnede van de taartvorm, zodat hij precies over de taartvorm past. snijd een klein rondje uit het midden van de deeglap. Dan kan de stoom ontsnappen tijdens het bakken. (Ik maakte dus verschillende rondjes van verschillende diameter in mijn bovenste deeglap.)
Verwarm de oven voor tot 180°C.
Maak de vulling. Doe bramen, vlierbloesemsiroop, suiker en maïzena in een grote schaal en meng. Doe het mengsel in de taartvorm en verspreid over het deeg. Dek af met de tweede lap deeg en druk de randjes goed op elkaar. Snijd te veel deeg zo nodig bij.
Kwast de bovenkant van de taart in met wat losgeklopt ei en bestrooi met de bruine suiker. Bak 55 tot 60 minuten in het midden van de oven tot de taart goudbruin is. Laat 30 minuten afkoelen en serveer.


Reacties