Sneeuwbergjes

Yes, yes, yes! Ik hoor jullie tot hier denken wat krijgt zij nu. Herinneren jullie nog mijn berichtje in december vorig jaar waar ik melding maakte van koekjes die mijn moeder bakte met mijn kinderen en dat ik het recept kwijt gespeeld was? Wel je kan het al raden, ik heb het terug gevonden. Het zat verstopt in een kookboek. Nu krijgen jullie dus het 'jaarlijkse familie december koekjes recept'.  Onlangs was er op vrijdag staking in de crèche van mijn kleinzoon en daardoor kwam hij bij oma natuurlijk. Ik vond het ideaal om met hem deze koekjes te bakken. Zijn bijdrage beperkte zich wel tot het plaatsen van de kers in het midden van het koekje, maar hij heeft dit goed gedaan! Kennen jullie nog het spreekwoord: 'jong geleerd is oud gedaan'? Wanneer hij bij mij is probeer ik hem toch bij zoveel mogelijk zaken te betrekken. En soms sta je zelf eventjes verstomd. 
Ingrediënten:
- 100 g boter
- 100 g witte basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- snuifje zout
- 1 eiwit
- 175 g bloem
- 1 afgestreken theelepel bakpoeder
- 10/12 Franse kersen (bigarreau)
- poedersuiker

Werkwijze:
De boter met de suiker, de vanillesuiker en het zout kloppen tot het mengsel licht van kleur en romig is. Het eiwit toevoegen en zolang roeren tot al het eiwit in het beslag is opgenomen. De bloem zeven en met  het bakpoeder beetje bij beetje door het beslag roeren. een spuitzak met middelgroot gekarteld spuitmondje met het beslag vullen. Op een met bakpapier beklede bakplaat bergjes beslag spuiten. De Franse kersen halveren en in ieder bergje een halve kers drukken. De bakplaat midden in een voorverwarmde matig warme oven schuiven en de koekjes 20 minuten bakken. Direct van de bakplaat nemen (omdat de spritsjes snel hard worden) en laten afkoelen. Als de koekjes koud zijn poedersuiker erover strooien en in een koektrommel bewaren.

Tip: In plaats van de bergjes te spuiten kunnen ze ook met een eetlepel op de bakplaat geschept worden, ze zijn dan wel iets minder mooi!

Reacties