Perenmousse met chocolade

Dit dessertje maakten wij voor het eerst onlangs klaar voor de babyborrel van Matthias. Wij serveren dan enkele van onze klassiekers maar proberen ook altijd iets nieuws uit een beetje naar gelang het seizoen. Wij gebruikten peren op siroop, enerzijds omdat de kans op verkleuren klein was en anderzijds ook voor het gemak, gezien er toch heel wat te bereiden viel. Niets belet jullie echter om eventueel zelf opgelegde peertjes te gebruiken, of verse welke jullie eerst pocheren. Wij maakten ook enkele totale nieuwe taarten, deze zullen in januari en februari wel geblogd worden. Hopelijk kunnen jullie tegen dan ook enkele foto's van de babyborrel bewonderen op onze pagina. Dit dessertje zal zeker ook niet misstaan op jullie feesttafel als afsluiter.




Ingrediënten:
Voor 6 glaasjes
- 9 zandkoekjes
- 200 g pure chocolade
- 1,5 dl room
- 1 blik peren op siroop
- 60 g chocolade spikkels
Voor de perenmousse
- 2 blaadjes gelatine (of 1 koffielepel agaragar)
- 200 g perenpuree
- 1 eetlepel perenlikeur (eventueel)
- 70 g suiker
- 1 eiwit
- 2 dl room

Werkwijze:
Verbrokkel de zandkoekjes en verdeel ze over de glaasjes.
Maak de perenmousse. Week de gelatineblaadjes in koud water. Verwarm de perenpuree. Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg ze toe. Roer tot ze opgelost zijn. Voeg eventueel de likeur toe en roer goed. Breng 1,5 eetlepel water aan de kook met 60 g suiker. Laat karameliseren. Klop het eiwit op met een elektrische klopper en voeg de rest van de suiker toe wanneer het schuim stevig begint te worden. Giet de karamel langzaam op het eiwitschuim. Klop op een hoge snelheid verder tot het afgekoeld is. Spatel het eiwitschuim voorzichtig onder de perenpuree. Verdeel de perenmousse over de glaasjes en zet 2 uur koel weg.
Smelt de chocolade met de room in de microgolfoven. Laat afkoelen tot op kamertemperatuur.
Laat de peren uitlekken. Snijd in stukken.
Giet de gesmolten chocolade over de perenmousse.
Verdeel de stukjes peer over de glaasjes en werk af met de chocoladespikkels.

Wanneer je agaragar gebruikt, los die dan op in 3 eetlepels warm water.

Bron: '100 feestelijke verrines' Sylvie Aït-Ali

Reacties