Gekonfijte eendenboutjes met een compote van aubergine

Dit gerechtje dateert reeds van 2002. Gaat dus al wat jaren mee. In die tijd vierden wij oudejaar met een aantal vrienden en had ik nog mijn winkel. Ik moest toen schipperen om alles op tijd klaar te krijgen. De winkel was open tot 18 uur en de gasten arriveerden reeds tegen acht uur. Ik moet er waarschijnlijk geen tekeningetje bij maken hé. Met een gerechtje als dit is dit haalbaar. Je kan dit al wat op voorhand klaarmaken. Nadien stond dit nog af en toe op het menu. Onlangs was ik kasten aan het opruimen en kwam ik het receptje opnieuw tegen en besloot ik om het met jullie te delen. Ik maakte het opnieuw klaar om een mooie foto te kunnen nemen. Het bijgerecht is misschien iets specialer maar jullie moeten het zeker eens klaarmaken. Super lekker!



Ingrediënten: 
- 4 tamme eendeboutjes gekonfijt in ganzevet

- 200 g sjalotten
- 250 g aubergine
- 200 g bleekselderij

- 2 teentjes knoflook
- 2 el olijfolie
- 2 el tomaatpuree
- 100 g fijne kristalsuiker
- 1 dl rode-wijnazijn
- 1 dl balsamicoazijn
- 2 tl kappertjes
- 6 blaadjes basilicum

Werkwijze:
Pel voor de compote de sjalotten en snijd ze fijn. Verwijder van de aubergine de zaadlijst en snijd het vruchtvlees in blokjes. Trek met een dunschiller de harde draden van de bleekselderij en snijd de stengels in blokjes. Pel de knoflook en hak ze fijn. Verhit de olijfolie in een diepe pan en zet de sjalot, aubergine en selderij erin aan. Laat ze 10 minuten zachtjes smoren. Voeg de knoflook, de tomatenpuree en de suiker toe en laat het geheel kort sudderen. Blus af met beide soorten azijn en laat de compote 20 minuten op laag vuur staan. Spoel de kappertjes af en snijd het basilicum ragfijn, roer beide door de compote. Verhit het ganzenvet en bak de eendenboutjes rondom goed krokant.

Konfijten:
Verhit om eendenboutjes te konfijten ruim ganzenvet in een pan met dikke bodem. Leg de eendenboutjes erin en voeg een paar ongepelde tenen knoflook, een laurierblad en takjes tijm en rozemarijn toe. Draai het vuur heel laag en laat de boutjes in 2-3 uur langzaam gaar worden tot het vlees bijna van het bot valt. Neem ze uit het vet en laat vet en vlees afzonderlijk afkoelen. De boutjes kunnen heel goed bewaard worden. Doe ze in een weckfles en zeef het ganzenvet erover tot ze geheel bedekt zijn. Sluit de pot en zet hem in de koelkast of op een koele plaats. Neem steeds de benodigde boutjes uit het vet.

Bron: Seasons keuken 2002

Reacties