Matchacupcakes met sesambrittle

Deze cupcake probeerde ik uit voor de beurs van Markant. Ik had wat schrik van de Matcha omdat ik deze nog niet had gebruikt in beslag. De wens was er nochtans al geruime tijd, maar we hadden de verkeerde Matcha in huis. Mijn dochter had Matcha gekregen via haar werk van een Japanse collega maar dit was met latte erin. Bijgevolg was ons beslag veel bleker dan het moest zijn.
Mijn vrees was totaal onterecht. Deze cupcake was een groot succes, zowel op mijn werk werd hij gesmaakt, als door de buren en mijn eigen gezin. Ik maakte er minicupcakes van en wij maakten slechts de helft van de hoeveelheid botercrème. Dit was meer dan voldoende om alle cupcakes mooi te decoreren.Ingrediënten:
Voor de cupcakes:
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 1/2 tl baksoda 
- 250 g witte basterdsuiker
- 1 volle tl matcha 
- 270 g zachte boter
- 4 grote eieren
- 1/4 tl vanille-extract
- 3 el volle melk

 Voor de botercrème:
- 300 g zachte boter
- 1/4 tl vanille-extract
- 4 el volle melk
- 650 g poedersiker
- 1 el matcha

Voor de brittle:
- plantaardige olie voor het invetten
- 2 el wit en zwart sesamzaad of 40 g pecannoten
- 220 g witte basterdsuiker
- 1 el boter

Werkwijze:
Verwarm de oven voor tot 170°C. Zeef de droge cupcake-ingrediënten in een grote kom, voeg de boter en eieren toe en klop 60 seconden met een elektrische mixer. Roer het vanille-extract door de melk, schenk dit bij het mengsel en klop het nog 20 seconden of tot het goed is gemengd. Schraap het beslag met een spatel van de zijkant van de kom omlaag en klop het nog 30 seconden, zodat alles goed is opgenomen. Vul de papieren vormpjes tot twee derde met het beslag. Je hoeft het niet glad te strijken. Bak de cakejes 20 minuten of tot ze terugveren als je erop drukt. Laat ze 5 minuten afkoelen en zet ze daarna op een taartrooster tot ze volledig zijn afgekoeld. 
Maak intussen de topping. Klop de boter 4-5 minuten of tot hij bleek en glad is met een elektrische mixer. Roer het vanille-extract door de melk en zet hem opzij. Zeef de poedersuiker en matcha in een grote kom, voeg dit in twee keer aan de boter toe en klop het mengsel tussendoor mooi glad. Schenk de vanillemelk er geleidelijk bij en klop het mengsel nog 3-5 minuten of tot het goed is gemengd. Versier de afgekoelde cupcakes met de topping, leg er brokjes sesambrittle op en smullen maar. 

Brittle
Vet voordat je begint een spatel en een bakplaat van 25 x 35 cm licht in met olie. Hak de pecannoten (als je die gebruikt) grof en zet ze opzij. 
Verwarm in een pannetje op laag vuur de suiker en 4 eetlepels water een paar minuten of tot de suiker is gesmolten. Draai de pan daarbij een paar keer rond. Zet het vuur matig hoog en laat de inhoud van de pan 5 minuten of tot de karamel diep oranje van kleur wordt borrelen en koken. Roer de karamel al die tijd niet door. Houd de karamel in de gaten -het geeft niet als hij gaat kristalliseren-, ga dan gewoon door. Zet het vuur uit als de karamel zover is. 
Voeg de boter snel en al roerend met de ingevette spatel toe tot eventueel schuim is weggezakt en het mengsel fluweelzacht en glad is. Roer het sesamzaad of de gehakte noten erdoor en schenk het mengsel heel voorzichtig op de ingevette bakplaat. Strijk het mooi glad, maar doe dat heel voorzichtig, want de karamel is nu zo'n beetje heter dan het oppervlak van de zon. Laat de brittle volledig afkoelen en uitharden en breek hem dan in stukjes. Gebruik de brittle meteen of bewaar hem in een luchtdichte doos. Je kunt hem ongeveer 2 weken op kamertemperatuur bewaren.

Bron: Het 'Cake Boek'  door Cupcake Jemma 


Reacties