Appeltaartcupcakes

Voor onze cupcake week ging ik ook op zoek naar een receptje met appel. Ik had eerst gedacht aan een appelcupcake met gezouten karamel. Maar toen ik deze tegenkwam in het boekje 'Hello Cupcake' van Leila Lindhom, dat nog ergens diep in mijn kookboekenkast lag, wist ik direct, deze worden het. Vooral ook omdat ze niet echt lijken op gewone cupcakes. Ze doen meer denken aan cakejes. Hier vielen ze alvast héél erg in de smaak. Waar je anders een topping met roomkaas hebt, wordt deze hier in het midden in het beslag gespoten alvorens te bakken. 't Is eens iets anders. Je kan er ook voor het serveren nog een toefje room opspuiten of zoals ik hier heb gedaan, room uit de spuitbus. Weet wel dat deze vlugger in elkaar zakt. Maar wanneer je dit doet vlak voor het serveren kan het wel!Ingrediënten:
Voor 12 cupcakes
- 2 eieren
- 150 g suiker
- 1 tl vanille-extract
- 75 g boter
- 75 ml melk
- 250 g bloem
- 1 1/2 tl bakpoeder
- 1 snuifje zout
- 1 tl versgemalen kardemon
- slagroom als versiering

Vanillevulling
- 1/2 vanillestokje
- 200 g roomkaas
- 1 el suiker
- 1 el room

Appelvulling
- 3 appels
- 25 g boter
- 1 1/2 el suiker
- 1 tl kaneel

Werkwijze:
Zet de oven op 175°C.
Maak de vanille- en appelvulling (zoals hieronder beschreven).
Klop de eieren, suiker en vanille tot een wit en heel luchtig mengsel. Smelt de boter, voeg de melk toe en meng alles door de eieren. Meng de bloem, bakpoeder en zout door elkaar en meng voorzichtig door het eiermengsel.
Zet de cakepapiertjes in een muffinplaat en vul de vormpjes om-en-om voor tweederde met het beslag en de appelvulling.
Vul een spuitzak met de vanillevulling en spuit in elk cakeje wat van deze vulling. Bak ze in het midden van de oven, ongeveer 20-25 minuten. Laat afkoelen.
Klop de room en spuit hem op de cupcakes.

Vanillevulling:
Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit. Klop de room en meng dit met de vanille, poedersuiker en roomkaas tot een luchtig geheel.

Appelvulling:
Schil de appels en haal het klokhuis eruit. Snijd ze in kleine stukjes en bak ze in boter, suiker en kaneel tot ze zacht zijn.

Reacties