Met floc geflambeerde eendenborst

Dit recept stond al 2 jaar op mijn to-do lijstje. Ik had dit opzij gelegd om eens eendenborst op een andere manier klaar te maken. Maar de Floc speelde mij parten. Ofwel dacht ik er niet aan tijdens de boodschappen ofwel vond ik er geen. Tot enkele weken geleden ik een fles zag staan en deze belandde al vlug in mijn boodschappenkar. Het duurde nog eventjes maar hierbij een héél geslaagde manier om eend klaar te maken. Dit is een verfijnde bereiding, zonder zware saus. Mijn echtgenoot heeft nogal gesmuld hoor!
Floc lijkt wat op Pineau des Charentes, maar waar bij Pineau Cognac wordt toegevoegd aan vers druivensap voegt men bij Floc Armagnac toe. Het is een ideaal drankje om toe te voegen aan een sausje of in een gerechtje omdat je bloemen en honing proeft in de Floc. Perfect dus bij eend. Ingrediënten:
4 personen
- 2 eendenborstfilets van zo'n 350 g elk
- flinke scheut Floc de Gascogne
- 2 rode uien
- 2 trossen blauwe druiven, type muscat
- enkele takjes tijm
- 150 g veldsla
- citroensap
- 3 el grofgehakte amandelen
- 100 g wilde rijst
- 100 g rode camarguerijst
- 1 el rietsuiker
- scheutje rode wijnazijn
- 1 el rodebessengelei
- olijfolie
- peper en zout

Werkwijze:
Kook de twee soorten rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Hou ze apart. Verwarm de oven voor op 220°C. Pel de rode uien en snij ze in partjes. Spoel de druiven en verdeel ze in trosjes. Leg de druiven en rode ui in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie en rodewijnazijn en bestrooi met suiker en tijm. Zet 10 à 15 min. in de oven. Hou de druiven goed in de gaten, als het velletje begint te barsten zijn ze klaar. Hou ze apart.
Kerf het vel van de eendenborst kruiselings in. Kruid met peper en zout. Laat een pan heet worden en bak de eend op het vel tot het vet zo goed als gesmolten is. Draai om en bak de filets nog 3 à 4 min. verder op middelhoog vuur. 
Zet de dampkap uit. Giet het vet uit de pan. blus met een flinke scheut Floc de Gascogne en flambeer. Haal de eendenborst uit de pan en laat rusten Hou warm. Roer de bessengelei door de jus en laat inkoken.
Maak de veldsla schoon. Meng in een kom de rijst met de veldsla. Gebruik de jus van de druiven als vinaigrette. Voeg eventueel wat citroensap toe. Kruid met peper en zout.
Snij de eend in stukken. Leg wat rijstsalade op het bord. Schik er de eend op, de geroosterde ui en de druiven. Werk af met gehakte amandelen.
Smakelijk!

Bron : Libelle lekker. 

Reacties