Appel-amandeltaart met Calvadosroom

Tussen Kerst en Nieuwjaar waren wij 2 dagen in Frankrijk in de streek rond Boulogne met een bevriend koppel. We hebben enorm genoten van de streek en vooral van het eten. Zij hadden namelijk een tafel gereserveerd in 'La Grenouillère' een sterrenrestaurant in de streek. Dit overtrof werkelijk alles. Het waren twee perfecte dagen. En ja, op onze trip doen wij ook al eens een boekenwinkel aan en dan heb ik mij laten verleiden om, jawel, een nieuw Frans kookboek aan te schaffen 'Les week-ends gourmands de Sophie'.  Hieruit haalde ik alvast deze héél lekkere appeltaart. 



Ingrediënten:
Voor de taart:
- 1 vel kruimeldeeg
- 70 g zachte boter
- 80 g griessuiker
- 100 g amandelpoeder
- 1 ei + 1 eiwit
- 2 appels
- bloemsuiker

Voor de Calvadosroom:
- 200 g slagroom
- 2 el Calvados
- 40 g bloemsuiker

Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Leg het kruimeldeeg in de bakvorm.
Meng de boter met de suiker en het amandelpoeder. Voeg het ei en het extra eiwit toe. Giet dit beslag in de taartbodem.
Schil een appel en snij in schijfjes. Schik deze  boven op het beslag. Plaats in de oven voor ongeveer 40 minuten.
Laat afkoelen. Ontvorm en bestrooi met poedersuiker.

Geef bij deze taart een licht opgeklopte room met Calvados.
Meng de slagroom met de Calvados en de bloemsuiker. Klop dit op toch er een lichte binding ontstaat.

Eventueel kan je er ook nog een bolletje vanille ijs bij serveren.

Smakelijk!
Bron: Les week-ends gourmands de Sophie. 110 recettes généreuses. Editions de la Martinière.

Reacties