zondag 3 april 2016

Focaccia met kerstomaten en olijven

Ik zag deze week al heel wat tomaten de revue passeren bij een aantal bloggers. En of je het gelooft of niet maar zelf had ik ook een receptje met tomaat voorzien. Vorige week heb ik een brood gebakken voor bij ons paasbuffet. Dit was reeds héél lang geleden. Toen gebruikte ik een mix met cranberries en noten, welke je zo in de handel kan kopen. Het brood was een succes. Daarom had ik voor deze week deze focaccia met tomaatjes voorzien. Dus deze namiddag terwijl het zonnetje van de partij was, maakte ik dit brood. Het past uitstekend bij een barbecue of een kaasschotel. Succes gegarandeerd! Ik maakte voor jullie ook reeds een lekkere aspergesalade klaar, maar nog eventjes geduld. Wij hopen jullie eind april te verrassen met elke dag een ander aspergereceptje.

Pas uit de oven!
Na een eerste kneedbeurt.
Klaar voor de tweede rijs.
Ingrediënten: 
- 500 g bloem voor wit brood
- 1 tl instantgist
- 1 tl zout
- 1 tl suiker
- 3 dl lauw water
- 5 el extra vergine olijfolie
- 12 kerstomaatjes gehalveerd
- 12 ontpitte zwarte olijven
- enkele takjes verse tijm
- een snuifje grof zeezout

Werkwijze:
Meng het meel, de gist, het zout en de suiker. Voeg geleidelijk het water en 2 eetlepels van de olie toe en meng alles tot een kleverig deeg. Kneed het op een licht bestoven werkblad tot het glad en elastisch is. Leg het in de ingevette mengkom, dek het af met een vochtige theedoek en laat het op een warme plek 1 uur rijzen.
Druk de lucht uit het gerezen deeg en vorm er op de bakplaat een groot ovaal van.
Druk met je vingertoppen een heleboel kuiltjes in het deeg. Vul de kuiltjes met de tomaten en olijven en druppel er dan 2 eetlepels olie over tot alle kuiltjes zijn gevuld. Bestrooi het deeg met tijm en laat het 30 minuten rusten.
Verwarm de oven voor op 250°C. 
Bak de focaccia 20 minuten in de voorverwarmde oven, tot hij goudbruin is. Druppel de laatste eetlepel olie erover en bestrooi hem met het zout.
Serveer het brood rechtstreeks uit de oven of op kamertemperatuur. 
Smakelijk!

Bron: Tomaten van Jenny Linford
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...