zondag 10 april 2016

Cupcakes met frambozen en witte chocolade

Eindelijk is het zover: de lente is in het land! We vertoeven nu wat meer buiten en dus zijn de blogberichtjes pas later op de avond klaar voor publicatie. 
Een tijdje geleden maakte ik deze heerlijke cupcakes met een meringue-botercrème. Voor de eerste keer in mijn leven wou ik zo'n crème maken en zoals je op de foto's kunt zien is dit een beetje mislukt. Normaal moet de crème goed stevig zijn zodat je die mooi op je cupcakes kan spuiten. Bij mij was het jammer genoeg te lopend en kon ik dus geen poging wagen om mooie figuren op mijn cupcake te spuiten. Gelukkig was de smaak wel dik oké. Door de yoghurt en de frambozen die in het beslag zitten, droogt de cupcake ook niet snel uit. Zelfs enkele dagen later waren de cupcakes nog heel smakelijk om op te eten.Ingrediënten (voor 16 cupcakes): 
Voor de cupcakes:
- 195 g bloem
- 180 g kristalsuiker
- 1 1/2 tl bakpoeder
- snuifje zout
- 100 g boter, op kamertemperatuur
- 2 eieren, op kamertemperatuur
- 125 ml yoghurt of zure room, op kamertemperatuur
- 1 tl vloeibaar vanille-extract of 1/4 tl vanillepoeder
- 50 g witte chocolade
- 50 g verse frambozen

Voor de frambozen-meringuebotercrème:
- 4 eiwitten
- 200 g kristalsuiker
- 250 g boter, op kamertemperatuur
- 125 g verse of ontdooide frambozen

Werkwijze:
Cupcakes:
Verwarm de oven voor op 175°C. Zet 16 papieren vormpjes in een muffinplaat. Meng de bloem, suiker, het bakpoeder en zout in een kom. Voeg de boter, eieren, yoghurt en vanille toe en roer tot een glad beslag. Hak de chocolade en spatel deze door het beslag. Verdeel het beslag over de papieren vormpjes, druk een paar frambozen in elk vormpje en bak 20-25 min. Laat afkoelen. 

Frambozen-meringuebotercrème:
Doe de eiwitten en suiker in een hittebestendige kom boven een pan kokend water. Klop met een garde terwijl je het mengsel verwarmt tot 65°C of tot de suikerkristallen gesmolten zijn. Giet het beslag in een grote kom en blijf kloppen met een elektrische mixer tot er een wit, luchtig schuim ontstaat. Klop tot het schuim is afgekoeld (Dat duurt circa 1 min.) Voeg de boter al kloppend beetje bij beetje toe. Klop zodra alle boter is toegevoegd nog 3-5 min, tot de botercrème een samenhangende massa is. 
Pureer de frambozen. Zeef de puree door een fijnmazige zeef zodat de pitjes achterblijven. Roer de puree door de botercrème en klop alles tot een egale crème. Vul een spuitzak met een spuitmond naar keuze met de meringuebotercrème en spuit de crème op je cupcakes. 

1 opmerking:

  1. Het bekijken van de foto alleen al doet me het water in de mond lopen. Al zou ik de witte chocolade liever door zwarte vervangen. Moet misschien ook lukken? We zullen het proefondervindelijk vaststellen! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...