Champignons gevuld met krab en amandelen - Sterretjes met parmezaan.

 Champignons gevuld met krab en amandelen

Mogelijks staat bij jullie het volledige menu voor Kerst al gepland. Zelf ben ik iemand die mijn menu soms nog aanpast  in de loop van de dagen voordien. Dus mochten jullie zijn zoals ik en nog op zoek zijn naar een gezond hapje om de feestmenu in te zetten dan wil ik jullie zeker dit hapje aanbevelen!
Perfect vooraf te bereiden, en 15 min voor het serveren in de oven te plaatsen.



Ingrediënten:
- 30 g amandelen
- 12 middelgrote champignons
- 1/2 rode paprika
- 1/2 bosje peterselie
- 1 teentje knoflook
- 30 g boter
- 3 takjes tijm
- zout en versgemalen peper
- 50 g paneermeel
- 80 g krabvlees
- 40 ml kippenbouillon
- 1 ei
- 1 glas droge witte wijn

Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 200 °C.

Rooster de amandelen circa 10 minuten in de oven. Laat afkoelen en hak ze grof.
Verwijder de steeltjes van de champignons en leg deze apart. Snijd de paprika in kleine blokjes. Hak de peterselie, pel de knoflook en hak fijn. Smelt boter in een pan en fruit de knoflook, paprika en tijm circa 3 minuten. Hak intussen de steeltjes van de champignons fijn, voeg toe. bak 4 minuten mee en breng op smaak met peper en zout. Het mengsel zal door het bakken droger en lichtbruin worden. Schep het in een kom en laat afkoelen.

Meng het champignonmengsel met de amandelen, het paneermeel en krabvlees en voeg bouillon, ei en peterselie toe. Vul de holtes van de champignons  zo royaal mogelijk, zet ze in een ingevette ovenschaal en overgiet met wijn. Bak ze circa 15 minuten in de oven en serveer warm.

Bron : Rudolph's Christmas

                                                     -------------------------------------


Sterretjes met parmezaan

Een tweede hapje is een hapje met kruimeldeeg. Heel leuk om te doen met de kinderen.
Je laat ze hun koekvormpje kiezen en uitsteken. Nadien eventjes afbakken in de oven.
Ik heb het uitgeprobeerd, meegenomen naar mijn Spaanse les en vrij vlug was het bordje leeg!



Ingrediënten:
- 2 vellen kruimeldeeg
- 80 g vergeraspte parmezaan ( ik gebruikte een zakje geraspte parmezaan)
- 80 g mascarpone
- 1 soeplepel fijngesneden tijm
- 2 soeplepels sesamzaadjes
- 1 koffielepel piment d'Espelette ( of gewoon paprikapoeder)
- een weinig nootmuskaat
- 1 eigeel opgeklopt met 1 soeplepel water

Werkwijze:

Ontrol 1 vel kruimeldeeg.
Besmeer met de mascarpone, bestrooi met de parmezaan en met de tijm.
Rasp er wat nootmuskaat over en bedek met het tweede vel kruimeldeeg.
Ga er lichtjes over met de deegrol.

Verwarm de oven voor op 210°C.

Met een koekjesuitsteker maak je verschillende vormpjes. Ik gebruikte het tweede bakvel van het deeg, plaatste dit op mijn ovenschaal en plaatste daar de uitgestoken koekjes op. Kwast ze in met het losgeklopte eiwit en bestrooi nadien met piment d'Espelette en de sesam.
Plaats ze in de oven voor ongeveer een 15 minuten tot ze lichtbruin gebakken zijn.
Hou de oven wel in de gaten!

Bron : Marie Claire Idées
                                                     Smakelijk en een fijne Kerst!

Reacties

  1. Naar het schijnt zijn deze hapjes niet enkel op Kerst- maar ook op oudejaarsavond erg lekker.
    Ik heb dat ergens gelezen. In een kookboek of zo.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Joachim, je kan dit hapje perfect op een ander moment maken. Ik kwam het nu in een kerstkookboek tegen.Prettige feestdagen

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten