Zalmtorentje

We zijn al volop bezig met na te denken welke recepten we zullen maken tijdens de feestdagen. Het eten mag dan wat chiquer zijn, maar toch willen we ook niet te veel tijd doorbrengen in de keuken, want het belangrijkste is toch om samen rond te tafel te genieten van het lekkere eten en de gezellige sfeer. Bovendien kiezen we eerder voor lichte receptjes, want tijdens de kerstperiode mag je je al genoeg volproppen ;). Daarom hebben wij beslist dat we op oudejaar een zalmtorentje maken als voorgerecht. Mochten jullie nog op zoek zijn naar een voorgerechtje voor de feestdagen, dan loont dit zeker de moeite om te maken. Zelf hebben wij dit al een aantal keren gemaakt. Je kan het brickdeeg ruim op voorhand bakken, zodat je op het laatste moment niet veel werk meer hebt.

Je ziet hier 2 verschillende presentaties op het bord, maar je kan zelf meer of minder kruiden naar smaak toevoegen. 

 
  

Ingredi├źnten: 
- 4 vellen brickdeeg 
- arachideolie
- 3 el  witte wijnazijn 
- 4 el olijfolie 
- 1 el grenadine (wij hebben granaatappelsap gebruikt) 
- 4 sneetjes verse zalm 
- 4 sneetjes gerookte zalm 
- zure room - kervel, dille, bieslook en platte peterselie (wij hebben gewoon gemengde sla gebruikt)

Werkwijze:  
Snijd rondjes met een doorsnede van 10 cm uit het brickdeeg en bak ze krokant aan in arachideolie. Maak een vinaigrette door de witte wijnazijn te mengen met de olijfolie en de grenadine.

Bouw een toren met de gebakken deegrolletjes en de zalm. Neem een schijfje brickdeeg en leg er de verse zalm en een toefje zure room tussen. Leg daarop een tweede schijfje brickdeeg met de gerookte zalm en een toefje room. Neem dan het derde laagje brickdeeg en werk de top van de toren af met de zure room en een kruidenboeketje. 

Serveer het knapperige torentje met de koude vinaigrette.

Smakelijk!

Bron: Geïnspireerd op Piet Huysentruyt ' Kookbijbel'

Reacties