Tapas voor de hafla
Zoals we jullie al hadden verteld, vond gisteren de hafla plaats van Min Moona, mijn lerares Oriëntaalse dans. Er waren diverse optredens van danseressen, er was een tombola en er was gelegenheid om dessertjes en tapas te nuttigen. De totale opbrengst werd geschonken aan het goede doel. Een deel van de tapas hadden we voor onze rekening genomen. Dus zo gebeurde het dat we op tweede kerstdag 's ochtends druk in de weer waren in de keuken. Wij maakten gekruide lamsgehaktballetjes, pistache-feta dip en tomaten-paprika salsa.
Hieronder vinden jullie de receptjes:
Gekruide lamsgehaktballetjes - Kefta
Ingrediënten voor 14 tot 16 stuks:
- 500 g lamsgehakt (niet te mager - wij namen 1/2 runds en de 1/2 lam)
- 1 grote ui gesnipperd
- 1 volle tl kurkuma
- 1/2 tl kaneel
- 2 volle tl gemalen komijn
- 1 1/2 el gemalen zeezout
- 50 gr pijnboompitten licht geroosterd
- handvol grote krenten
- 2 bosjes platte peterselie, fijngehakt
- 2 grote eieren geklutst
- plantaardige olie
Verwarm de oven voor op 140° C.
Doe alle ingrediënten, behalve de olie in een grote kom. Meng alles met je handen door elkaar. Neem de tijd om het mengsel flink te kneden zodat de eieren en de specerijen gelijkmatig worden verdeeld.
Neem wat van het mengsel en vorm er balletjes van.
Verhit een grote koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur, voeg een scheutje olie toe en bak er een aantal tegelijk. Draai de kefta pas om als je een bruin korstje aan de onderkant ziet. Bak aan alle kanten bruin, leg in een ovenschaal bekleed met bakpapier en houd de gebakken porties warm in de oven terwijl je de rest bakt.
Wij hebben deze kefta op een stokje gestoken en opgediend met de tomaten-paprika salsa. Je kan ze ook serveren met rijst, aardappelen of pasta.
Pistache-fetadip
Ingrediënten (voor ongeveer 8 personen):
- 100 g ongezouten pistachenoten, gedopt
- 75 ml olijfolie
- 300 g feta
- handvol dille blaadjes, gehakt
- 2 handenvol koriander, blaadjes gehakt
- 1 teentje knoflook, gepeld en geperst
- 1 lange rode chilipeper (mild) gehakt
- 3 volle el Griekse yoghurt
- fijngeraspte schil van 1 citroen en sap van 1/2 citroen
- zeezout naar smaak
Werkwijze:
Pureer de pistachenoten en de olie 30 seconden in een keukenmachine. Doe de feta, de kruiden, de geperste knoflook, de chilipeper, de yoghurt, de citroenrasp en het citroensap erbij en meng de ingrediënten 1 minuut tot het mengsel een grove structuur heeft. Breng de dip zo nodig op smaak met nog wat zeezout. De feta is ook al vrij zout, dus je hebt niet veel zout nodig om de dip op smaak te brengen. Ik voegde ook nog wat zwarte peper toe.
Tomaten- paprika salsa:
Ingrediënten:
- 4 el olijfolie
- 10 grote tenen knoflook
- 200 g sjalotjes, fijngesneden
- 4 grote rode paprika's fijngesneden
- 1 kg rijpe tomaten, fijngesneden of 1 1/4 kg fijngesneden tomaten uit blik
- snuifje gedroogde chilisnippers (naar smaak)
- zout en peper
Werkwijze:
Verhit de olie in een grote, vuurvaste ovenschaal op matig vuur. Voeg knoflook, sjalotjes en paprika's toe en bak ze 10 minuten. Roer zo nu en dan tot de paprika's zacht, maar niet bruin zijn.
voeg de tomaten toe. Kruid met wat chili (ik voegde ook wat paprika poeder toe). Breng op smaak met zout en peper. Breng alles aan de kook, draai het vuur zo laag mogelijk en laat zonder deksel 45 minuten pruttelen tot het vocht is verdampt en de saus dik wordt. Je kan dan alles door een roerzeef doen of pureren, maar wij dienden het echter zo op.
Verder vulden wij het bordje aan met (gekochte) humus, olijven en gepekelde groenten en een homp Turks brood.
Wij baseerden ons op de recepten uit het boek 'Persiana' van Sabrina Ghayour.
Smakelijk!
Reacties
Een reactie posten